Milion evra za informacije o ubistvu urednika Dana

Crnogorska vlada usvojila je danas preporuku Komisije za istragu napada na novinare o raspisivanju nagrade od million evra za informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju ubistva glavnog urednika podgoričkg dnevnika Dan Duška Jovanovića.

Komisija je preporičila vladi da raspiše nagrade i za ostale nerasvijetljene napade na novinare i imovinu medija. Nije, međutim, poznato da li su preporuke komisije u čijem sastavu su novinari, tužioci, policajci i predstavnici civilnog sektrora, obavezujuće za vladu.

Predsednik Komisije za rasvetljavanje napada na novinare, novinar Nikola Marković ocenio je da je vlada prihvatanjem preporuka i usvajanjem izvjštaja komisije “preuzela obavezu” rapisivanja nagrade za informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju napada na novinare i
medije.

Raspisivanje novčane nagrade bi, prema njegovim rečima, bio prvi pokazatelj da država namerava da “stane na put nasilju nad medijima”.

Napadi na novinare u Crnoj Gori učestali su poslednjih godina i većina njih nije rasvetljena.

Krajem decembra na redakciju dnevnog lista Vijesti u Podgorici, bačena je bomba, dok je u zgradi tog uticajnog lista bilo 15 ljudi, a bilo je i drugih napada na tu kuću i njene novinare.

Početkom januara u Nikšiću je pretučena dopisnica dnevnog lista Dan Lidija Nikčević. Vlasnik i urednik te dnevne novine Duško Jovanović ubijen je pre skoro deset godina ispred redakcije lista u Podgorici, a ubica i motiv zločina još nisu poznati.

Stanje u medijima i ambijent u kojem novinari u Crnoj Gori rade, pod posebnom su pažnjom EU s kojom je Crna Gora pregovara o članstvu.

Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o napretku Crne Gore navela da zabrinjava umešanost javnih službenika, posebno policijskih, u zastrašivanje i napade na novinare, kao i porast nasilja nad novinarima.

Relevantne međunardne organizacije traže od Crne Gore da se rasvetle napadi na novinare.