Ministar zdravlja podneo ostavku

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović podneo je ostavku na tu funkciju zbog infekcije pet beba u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, od kojih je jedna umrla, a jedna je i dalje životno ugrožena.

Radunović je večeras saopštio da ga je premijer Milo Đukanović obavestio da je prihvatio njegovu ostavku, koju mu je ponudio u poneđeljak, prvog dana po povratku iz Bijelog Polja, gde je obišao bolnicu u kojoj je došlo do infekcije.

– Svaki čovek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi lekari se, poznato je, u takvim situacijama prirodom posla nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurg. Ovu nisam mogao dobiti jer sam se kasno u
nju uključio, kada je već bila izgubljena – piše u Radunovićevoj izjavi koju je prenela Televizija Crne Gore.

Radunović je rekao da postoje situacije u kojima je gubitnik celo društvo, a infekcija beba je upravo takva situacija.

– Nestanak jedno mladog, tek započetog života tragedija je koja mora biti opomena i poruka za sve nas – izjavio je Radunović.

Opomena je u tome da neodgovornost i kršeje propisa i pravila dovode dovode do nenadoknadivih gubitaka, dodao je.

– Bebe, nažalost, umiru i u najrazvijenijim zemljama vrhunske lekarske prakse i razvijene demokratije. Ali se u takvim društvima ne može desiti da se to dogodi zato što je zakazao deo sistema. I to mora da bude naša pouka: Ovo se događa tamo gde nije stvoren sistem u kojem ovako nešto ne bi bilo moguće. I zato podnosim ostavku – poručio je Radunović.

Ranije danas Odbor Skupštine Crne Gore za zdravstvo zaključio je da treba da da “kontrlno sasluša” ministra Radunovića, kao i druge za koje se pretpostavlja da su odgovorni za infekciju beba i smrt jedne od njih.

Ostavku je ranije podneo i direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić.

Na protestu zbog infekcije beba, koji je u poneđeljak organizovan u Podgorici, zatraženo da inspekcije provere higijensko-tehničke uslove u svim porodilištima u Crnoj Gori.