Na Crnogorskom primorju se gradi pet luksuznih kompleksa

Na crnogorskom primorju trenutno se gradi pet luksuznih hotelskih kompleksa, a vrednost ugovorenih investicija iznosi do tri milijarde evra, saopštila je danas Nacionalna turistička organizcija Crne Gore.

Direktor NTO CG Saša Radović kazao je novinarima, prilikom obilaska Skadarskog jezera, da se radi o hotelima visoke kategorije, sa tri, četiri i pet zvezdica.

Prema njegovim rečima, najveći projekat u izgradnji je „Porto Montenegro”, nautički centar i luksuzna marina u Tivtu, gde je do sada investirano oko 180 miliona evra.

Kako ističu u Turističkoj organizaciji, „Porto Montenegro” pozicionira Crnu Goru kao vodeću jahting destinaciju u Evropi, trenutno ima 480 vezova u ponudi u marini, od čega je 50 za jahte duže od 45 metara.

Po završetku projekta imaće oko 800 vezova, što je retkost na Mediteranu, kažu u toj organizaciji.

U tom nautičkom naselju u avgustu ove godine biće otvoren prvi hotel franšize Regent Hotels&Resorts, sa pet zvezdica, koji će imati 86 apartmana. Hotel je drugi u Evropi tog tipa, a ukupno ih je osam.

Drugi luksuzni hotelski kompleks gradi se na mestu nekadašnjeg vojnog kompleksa u Kumboru „Portonovi”, čija je vrednost pola milijarde evra, kazao je Radović i dodao da je jedan od velikih projekata i Aman Sveti Stefan, pod rukovodstvom svetske turističke kompanije Aman rizort.

U maju prošle godine, podsetio je Radović, počela je i izgradnja naselja Luštica bej (Bay), gde je predviđena izgradnju osam hotela sa četiri i pet zvezdica, preko 1.500 stanova.

Radović je kazao da je po turističkim investicijama Crna Gora na prvom mestu u Evropi. On je dodao da trenutno raspolaže u hotelskom smeštaju sa 40.000 ležajeva, a plan je da do 2020. u ponudi bude 100.000 ležajeva.

On je dodao da je povećanje hotelskog kapaciteta strateški cilj, ali da NTO nastoji da održi balans luksuzne ponude i onog što je za svačiji džep.

On je kazao da je prošle godine Crna Gora imala rekordnu turisticku sezonu, sa oko 1,5 miliona turista i 9,5 miliona noćenja, od čeka je najviše turista bilo iz Rusije, Ukrajine, zemalja EU, dok je iz Srbije letovalo ukupno 350.000 gostiju.

Radović je izrazio nadu da će i ova godina biti uspešna, navodeći da u prvih četiri meseca postoji rast od šest odsto i u noćenjima i u dolascima.