Ne smiruju se: Albanci ozbiljno prete Makedoncima!

Protesti Albanaca širom Makedonije počeli su nakon što je šestorici njihovih sunarodnika izrečena doživotna kazna zatvora za svirepo ubistvo petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Višednevni protesti Albanaca u Makedoniji nezadovoljnih presudom u slučaju “Monstrumi”, prešli su granice te države, dok se Makedonci putem društvenih mreža pozivaju na antiprotest, u petak 11. jula ispred makedonske vlade, pod sloganom “Makedonija Makedoncima”.

Sa skupa u Tirani albanski bokser Nuri Seferi pozvao je Makedonce da “prekinu nasilje nad Albancima i poručio da Albanaca ima ukupno 10 miliona”.
– Mi smo miroljubiv narod ali u slučaju da nas neko natera bićemo peisiljeni da reagujemo i odgovorimo… Shvatite nećemo sedeti skrštenih ruku – rekao je on.

Albanci u Makedoniji započeli su proteste u petak nakon što je šestorici njihovih sunarodnika izrečena doživotna kazna zatvora za svirepo ubistvo petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Protest Albanaca iz Makedonije juče se proširio na Tiranu i druge albanske gradove gde se, kako su javili tamošnji mediji, na desetine mladih ljudi okupilo u znak podrške Albancima u Makedoniji. Protest je, kako se navodi, organizovan preko socijalnih mreža, a razlog je to što je “makedonska policija upotrebila vodene topove i šok bome na Albance koji su proteklih dana protestovali u više makedonskih gradova”.

Jedna od parola na tim protestima je bila i “Skoplje je srce Albanije”.

Jedan od organizatora protesta, čije ime mediji ne pominju, rekao je da nije reč samo o najnovijem slučaju “Monstrumi”, već o, kako kaže, pokušsaju makedonske države da bez dokaza osudi drugi narod.
– Albanci u Makedoniji ne mogu da budu okarakterisani kao radikalna verska grupa već moraju da budu poštovani – naveo je rekavši da će protesti biti nastavljeni, kao i da albanska država mora da se “izbori za poštovanje Ohridskog sporazuma”.

S druge strane, makedonski list ‘Šekuli’ najavio je da Makedonci spremaju antiproteste koji će biti održani istog dana i u isto vreme kada i albanski.
– Hajde da se skupimo i da sačekamo proklete Albance pred vladom i da im pokažemo da ne mogu da rade šta hoće sa ovom državom šireći nasilje. Makedonija je počela da liči na Palestinu, ali Skoplje nije Bejrut – kaže se između ostalog u pozivu Makedoncima.

Očekuje se da će se albanski protesti proširiti u petak kada će se Albanci sa ostalih albanskih prostora priključiti protestima.

Na poziv Makedonaca na antiprotest koji je objavljen na Fejsbuku odgovorilo je na stotine državljana te države.

U pozivu Makedoncima piše:
„Poštovani Makedonci, pozivamo vas na protest u petak 11. jula ispred Valde Republike Makedonije. Zborno mesto ispred vlade…Očekujemo vas da dođete i da se okupimo u što većem broju i da pošaljemo poruku Vladi Republike Makedonije da mi Makedonci nismo podstanari u sopstvenoj državi – Makedonija Makedoncima”.

Povodom protesta oglasio se i lider opozicione Demokratske partije Albanaca u Makedoniji Menduh Tači koji je negirao da je organizator protesta Albanaca, ali ih, kako kaže, podržava.

On, naime, smatra da je suđenje u slučaju “Monstrumi” nekredibilno i zatražio da se taj slučaj vrati na početak, kao i da javnost bude upoznata sa svim detaljima procesa.

Tači je, kako se navodi portal Tajm na makedonskom jeziku, sa tim zahtevom na odvojenim sastancima upozao ambasadore SAD i EU u Skoplju Pola Volersa i Aiva Oravu.

Ocenivši da je ovaj proces “prelio čašu” dugogodišnjih problema i diskriminacije Albanaca, Tači je rekao da su protesti Albanaca u Makedoniji poslednjih dana očekivani i legitimni, ali je od demonstranata zatražio da se uzdrže od nasilja.

Od albanske partije Demokratska unija za integracije, koja učestvuje u vlasti, Tači je zatražio da reši “dileme oko sudskog procesa “Monstrumi” ocenivši da je njihovo obećanje dato članovima porodica osuđenih bilo dvolično”.