Nove žrtve poplava u regionu

Dve osobe koje su se ove nedelje tokom poplave u Rumuniji vodile kao nestale, nađene su mrtve, čime je broj žrtava u Rumuniji i Bugarskoj porastao na pet.

Žrtve, stare 71 i 40 godina, nađene su na nekoliko kilometara od mesta gde ih je u okruguu Valča ponela bujica.

Poplave su pogodile i Bugarsku, gde su stradale dve osobe.

U tri rumunska okruga proglašena je opasnost od velikih padavina, ali je današnji dan prošao bez nepogoda, navodi agencija AFP.

Danas nađene žrtve, kaže agencija AP, iz grupe su od 300 žitelja jednog sela koji su se od nadolazeće vode sklonili na uzvišenje, ali ga je zahvatila reka Gilrot pošto je probila obale. Evakuisano je 1.200 ljudi, 2.200 kuća je oštećeno poplavom, a 99 se srušilo, prenosi AP.

Agencija dodaje da je ministar zadužen u Vladi Rumunije za okolinu i praćenje klime, Atila Korodi rekao da će pokrenuti istragu da bi se proverilo da li je do poplave došlo zbog prevelike seče šuma na jugu Rumunije.

U Rumuniji i Bugarskoj su ovog leta zabeležene najjače kiše za poslednjih nekoliko godina. Juna je bilo poplavljeno nekoliko mesta na istoku Bugarske, a najteže su pogođeni crnomorsko letovalište i luka Varna. Tada je stradalo 13 ljudi.