OBRAZ KAO ĐON: Milo Đukanović nazvao Gavrila Principa teroristom

Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svetskog rata, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je sarajevski atentat nazvao 'terorističkim' činom.

– Istorijska činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubistvima ne može ništa rešiti –  rekao je Đukanović na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Prema njegovim rečima „paradoks je da je, kao država pobednica, Crna Gora nestala sa geografske karte”, prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

Đukanović, koji je predsednik Koordinacionog odbora za obeležavanje jubileja, kaže da je Crnu Goru skupo koštala lekcija da najveću cenu plaćaju najmanji narodi.
– Verujmo zajedno, nakon gotovo stogodišnjeg čekanja na novu šansu i međunarodnog priznanja pre osam godina, da smo je naučili –  kazao je on.

On je podsetio i na stvaranje Jugoslavije, u kojoj, kako je naveo, nije bilo mesta za crnogorsku posebnost.
– Nelegalnim odlukama nelegitimne Podgoričke skupštine, koja je suštinski bila instrument državnog prevrata u službi tuđih interesa, ugašena je crnogorska nezavisnost i dinastija – kaže Đukanović.