Otvara se ‘Pandorina’ kutija – Masovno hapšenje u BiH

Širom BiH sprovodi se akcija 'Pandora', u kojoj je uhapšeno više desetina osoba osumnjičenih za zloupotrebe u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Upravo se sprovode hapšenja i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banjaluke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su pomoćnika direktora Sektora za carine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Zdravka Cvjetinovića i još dvadesetak carinika u BiH.

Cvjetinović je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je član zločinačke organizacije koja je UIO oštetila za desetine miliona maraka. Cvjetinović je uhapšen sinoć na graničnom prelazu Gradiška.

Prema dobro obaveštenom izvoru, Cvjetinoviću je najverovatnije bilo dojavljeno da će biti uhapšen pa je pokušao da pobegne, ali su ga pripadnici Sipe uhapsili na graničnom prelazu Gradiška.

Rano jutros, Sipa je pretresla Cvjetinovićevu sobu u Hotelu “Talija” u Banjaluci, gde je bio smešten.

U Petrovcu je jutros uhapšen i bivši direktor UIO Kemal Čaušević, posle čega je sproveden u Sarajevo. Navodno je i on pokušao da pobegne.

Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali zločinačku grupu u Upravi za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila, na uštrb drugih osoba koje su se bavile tim poslovima.

Oni su povlašćenim uvoznicima, među kojima je najpoznatiji Anes Sadiković, omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robu.

Sadiković je, odranije je poznato, imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH. On je čak uspeo da kineske robne marke lažno zaštiti kao sopstveno “intelektualno vlasništvo”, posle čega su Cvjetinović i Čaušević naređivali godinama carinskim ispostavama da štite Sadikovićevu robu, kao da je on njihov proizvođač.

Kada je Čaušević smenjen s pozicije direktora UIO, Cvjetinović je na graničnim prelazima Rača, Gradiška i Brod uspostavio mrežu svojih pomagača koji su radili za njega i tako stvorio zločinačku organizaciju u UIO.

Oni su, osim poslova s tekstilom, uvezli nezakonito hiljade automobila i počinili brojne druge zloupotrebe. Do sada je uhapšeno više od dvadeset carinika, među kojima je i Cvjetinovićev brat Zoran, zaposlen u Carinskoj ispostavi Bijeljina.*

Uhapšeni se sumnjiče za porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranje novca i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Akcija se sprovodi po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH i u njoj učestvuje više od 300 policajaca.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je danas da svi uhapšeni carinski službenici, za koje se dokaže da su zloupotrebili položaj, više ne treba da ostanu u ovoj instituciji.

Džakula je potvrdio da su carinici uhapšeni u sklopu istrage u vezi sa zloupotrebama kod carinjenja tekstila uvezenog iz Turske i carinjenja motornih vozila.

Prema njegovim rečima, otkako je on došao na mesto direktora UIO, prihodi od carine uvećani su za 350 miliona godišnje u odnosu na period pre njegovog imenovanja.

– Odgovorno tvrdim da su štete po budžet zbog zloupotreba u naplati poreza oko dve milijarde maraka do 2011. godine – istakao je Džakula.

Predsednik Sindikata radnika UIO Mehmedalija Osmić pozdravio je današnje hapšenje, navodeći da je Sindikat odranije ukazivao na probleme u ovoj instituciji, i da je saradjivao s Tužilaštvom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu u ovom predmetu.

Osmić je ocenio da je “sve dugo trajalo”, jer je većina uhapšenih “imala mentore”.

Prema njegovim rečima, uhapšeni carinici “nisu samo uzimali novac za sebe”, i u sve je umešana i politika, bez obzira na to iz kojeg naroda bili njeni funkcioneri u BiH.

– Ovaj kriminal je povezan velikom mrežom. BiH je potkradana godinama. Kemal Čaušević je kriminalac, proizvela ga je politika, svi su koristili njegove usluge, krali su ovaj narod, ali neka tužilaštvo radi svoj posao – naglasio je Osmić.loading...