Ovako je Sarajevo obeležilo 100 godina od istorijskog atentata (FOTO)

Veliki broj turista i građana prate u Sarajevu programe obeležavanja 100. godišnjice od atentata na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Na ulicama u užem centru grada mogu se čuti brojni strani jezici.

Ispred sarajevske katedrale postavljena je izložba Atentat u Sarajevu Arhiva Federacije BiH. Veliki broj ljudi posmatra fotografije iz ove postavke koje bez političkih konotacija prikazuju poslednje putovanje Franca Ferdinanda do Sarajeva.

Veliku pažnju izazvala je postavka ispred Muzeja Sarajeva koji se do 1992. godine zvao Muzej mlade Bosne – tamo je postavljena replika automobila u kojem se vozio Ferdinand sa suprugom Sofijom.

Građani i turisti se slikaju sa mladićem koji je obučen u uniformu Franca Ferdinanda.

Odmah pored replike automobila postavljene su fotografije Ferdinanda i Sofije. Ispod njih su venci koje su strane organizacije položile danas.

Uz sve to stoji i ploča sa natpisom da je sa tog mesta Gavrilo Princip pucao na austrijskog prestolonaslednika. Ispod te ploče su neki građani palili sveće.

Pored muzeja Sarajeva vrše se poslednje pripreme za umetnički performans režisera Harisa Pašovića na Latinskoj ćupriji u kojem će večeras učestvovati 280 umetnika iz devet zemalja.

Latinska ćuprija se do 1992. godine zvala Principov most.loading...