OVO SE ČEKALO 25 GODINA: Zaev i Cipras potpisali ISTORIJSKI DOGOVOR

Makedonija i Grčka potpisale su sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansog jezera.

Twitter.com/Zoran_Zaev

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvovali su visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Makedonski premijer Zoran Zaev stigao je jutros zajedno sa vladinom delegacijom gliserom preko Prespanskog jezera na potpisivanje Sporazuma. Zaev je na Fejsbuk postavio “selfi” fotografiju iz plovila na kojoj se vide i drugi članovi makedonske vlade.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvuvoala je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Delegacije predvode premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.