Parada ponosa u Zagrebu bez incidenata i uz manje policije

Oko 2.000 građana učestvovalo je danas na 13. Paradi ponosa u Zagrebu, koja je i ove godine prošla centrom grada bez incidenata i uz nešto manje policijsko obezbeđenje.

Ovogodišnja povorka pod sloganom „Na pravoj strani istorije” kretala se centralnim gradskim ulicama, od Trga žrtava fašizma, preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac, gde se uobičajeno održava prigodni program.

Organizatori su ponovo upozorili na neravnopravan i diskriminišući položaj lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih/tranšeksualnih osoba (LGBT) u Hrvatskoj, a ukazali su i na važnost solidarnosti u borbi za ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi.

Očekuje se da će Sabor uskoro doneti Predlog zakona o životnom partnerstvu, koji iduće sedmice ulazi u drugo saborsko čitanje, i na taj način poboljšati položaj istopolnih zajednica u Hrvatskoj.

U povorci su bili i ljudi iz regiona, među njima i iz Srbije, BiH i Mađarske.

Među brojnim transparentima neki su bili ispisani na ćirlici, poput „Svi smo mi homo”, „Diksriminacija nije hobi”, „Volim Srpkinju” i „Bratstvo, jedinstvo”. Isticao se i transparent na latinici „Vreme je za životno partnerstvo”.

Povoroka se, medu ostalim, zadržala na Trgu bana Jelačića gde je na video-bimu prikazan spot 13. Parade ponosa.

Skup je završio u parku Zrinjevac gde su proglašeni homofob i homofrend godine. Prvu titulu ponela je Željka Markić iz konzervativne građanske inicijative „U ime obitelji”, dok je titulu

homofrenda dobila predsednica stranke Održivi razvoj Hrvatske Mirela Holy.

Prošle subote u Splitu je održana četvrta gej parada u kojoj je učestvovalo oko 300 građana, a obezbeđivalo je čak 600 policijaca.

Skup je prošao bez incidenata, za razliku od preve povorke pre tri godine koju je obeležilo nasilje.