Policija albanske demonstrante rasterivala šok – bombama

Albanski demonstranti protestvovali su danas u više makedonskih gradova.

Policija u makedonskom gradu Tetovu upotrebila je danas šok-bombe da rastera nekoliko stotina albanskih demonstranata, nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči uskrsa 2012. godine u Smilkovcu.

U Tetovu je oko 600, uglavnom mladih Albanaca, bacalo kamenice na policiju ispred sedišta albanske partije DUI koja je partner u vladi Makedonije.

Policija je silom rasturila okupljene, a lokalni mediji su javili da je povređeno dvoje demonstranata, preneo je AP.

Protesta je danas bilo i u prestonici Skoplju, kao i u zapadnim gradovima Strugi, Kičevu, Gostivaru i Debru, ali su, prema rečima portparola makedonske policije Ive Kotevskog, prošli bez incidenata.

Protesti su počeli u petak, kada je u Skoplju, u žestokim sukobima policije i Albanaca, povređeno oko 20 policajaca i demonstranata.

EU, SAD, OEBS i NATO su u subotu u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, posle protesta Albanaca u petak, tokom kojih je policija upotrebila suzavac, šok bombe i vodene topove da bi rasterala nasilne demonstrante.