Region na nogama: Tri osobe u BiH pod nadzorom zbog ebole!

Tri osobe u Bosni i Hercegovini stavljene su pod zdravstveni nadzor jer se sumnja da su zaražene ebolom, a i dolaze iz zemalja pogođenih tim virusom, javila je Federalna televizija pozivajući se na Ministarstvo za civilne poslove BiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

FTV dodaje da je pre nekoliko dana održan sastanak predstavnika Aerodroma Sarajevo, Granične policije BiH i Federalne sanitarne granične inspekcije na kojem je dogovoreno da se izradi Opšti vodič za prevenciju virusa ebole.

Mikrobiolog Mirsada Hukić, članica Evropske mreže za kontrolu virusnih uvezenih bolesti, izjavila je za medije u BiH da u toj zemlji nema posebnih zdravstvenih ustanova za smeštaj i lečenje zaraženih osoba, kao ni laboratorija u kojima bi se potvrdilo prisustvo virusa.

– Što se dijagnostike tiče, ona ne može biti kompletno napravljena jer je to i skupo i komplikovano. Ako bi se u BiH pojavio virus, morali bismo odmah da izolujemo bolesnike, a uzorke koji nam budu sumnjivi prebacili bismo u specijalnim uslovima u neke druge laboratorije – objasnila je ona.loading...