“SRBIJA JE USPELA, MI ĆEMO JOŠ BOLJE”: I Hrvati BLOKIRAJU SAOBRAĆAJ zbog cene goriva (FOTO+VIDEO)

Hrvatska
Facebook/Stop rastu cijena goriva - građanska inicijativa

Organizatori protestne akcije '#ugasimotor' pozvali su danas sa zagrebačkog Markovog trga građane da se u što većem broju odazovu sutrašnjoj akciji blokiranja saobraćaja širom Hrvatske s ciljem da nateraju vlast da smanji namete na cenu goriva ispod devet kuna.

– Želimo da ukažemo vladi da imaju previsoke namete na gorivo. Znamo što ti nameti donose – veću cijenu goriva i pad standarda građana – rekao je Vedran Franc iz građanske inicijative “Stop rastu cena goriva” koji su pozvali vozače da sutra od 17 sati zaustave i ugase vozila na 10 minuta uz parolu “Pokažimo im šta mislimo o trošarinama”.

Organizatori su poručili vladi da ako ne reagiuje u roku od 14 dana, sledi nova protestna akcija. Poručuju da ovo poslednje pojeftinjenje cene goriva za nekoliko lipa nije dovoljno s obzirom na to da je cena barela nafte pala.

 
– Smatramo da je neka minimalna cena na koju ćemo pristati devet kuna. Nekakva psihološka barijera bila je 10 kuna, ali setimo se da je u Sanaderovo vreme litra benzina bila sedam kuna, a 2000. godine svega pet. Hoće li do kraja godine doći do 15 kuna ne znamo i ovako dalje ne možemo – rekao je jedan od organizatora Damir Kristijan Rogina, preneli su hrvatski mediji.

 
Organizatori su pozvali vozače da se pridržavaju pravila koja su postavili, a uključuju nesmetan prolazak policiji, hitnoj pomoći ili vatrogascima, da se ne blokiraju javne ustanove te da se ne ulazi u konflikte s drugim vozačima.

– Ovaj teret koji nam je vlada nametnula trpe i vozači, ali i oni koji ne voze jer je cena goriva ugrađena u svaki proizvod i uslugu – kaže Rogina.

Oragnizatori su putem društvenih mreža pozvali vozače u Hrvatskoj da blokiraju puteve u Hrvatskoj tako što će se zaustaviti na ulicama i formirati redove, gužve i zastoje.

Već je objavljeno nekoliko propagandnih postera u te svrhe, a na jedom od njih poručuje se: “Srbija je uspela, Hrvatska će još bolje”.

– Svaka čast našim susedima koji su prepoznali važnost akcije te se ujedinili u cilju rušenja cene goriva. 15.06.18 sa početkom u 17 sati, u Hrvatskoj kreće ista akcija pod nazivom #ugasimotor. Mole se svi sudionici da se pridržavaju pravila, te da se pojave u što većem broju – stoji u opisu poziva.

Dalje se vozači mole i da ipak osposobe prolaz hitnoj služi, policiji i vatrogascima, te da odblokirani ostanu i pristupni prilazi autoputevima.

– Sudionici akcije #ugasimotor 15.06.2018. u 17 sati – pripazite da ne blokirate prilaze javnim službama. Ne smijete blokirati pristupne puteve prema autocestama. Svaki sudionik obavezan je upaliti sva 4 pokazivača smjera te obući reflektirajući prsluk da bi bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu. Za sudionike koji se ne pridržavaju pravila, NE odgovaramo – navodi se dalje.