‘Srbija mora jasno da se ogradi od Šešelja’

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras da Srbija mora jasno da se ogradi od izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ako želi u Evropsku uniju.

– Hteo bih da čujem jasno očitovanje aktuelne vlasti u Beogradu. Na vlasti u Beogradu su, bez obzira na odnose koje mi želimo da gradimo, ljudi koji su bili vrlo aktivni protagonisti ranih 90-tih – rekao je Milanović za Hrvatsku radioteleviziju.

On je dodao da nije Srbija pustila Šešelja na privremenu slobodu, ali da “ćute i prave se da ih se to ne tiče, a moraju jasno da se ograde od toga”.

– Ako žele da budu u Evropskoj uniji, moraju se izjasniti, osuditi – poručio je hrvatski premijer.

On je objasnio i da hrvatsko pravosuđe ne može učiniti ništa u slučaju Šešelj dok se ne završi suđenje pred Haškim tribunalom koji se “zapetljao”.

– To je pat pozicija za koju držim odgovornim (haškog) tužitelja – dodao je Milanović.

Na pitanje da se jasno izjasni treba li Šešelj da bude vraćen u haški pritvor, on je odgovorio da nije ni trebalo da bude pušten i da je odavno trebalo da bude osuđen.

Milanović je ocenio da najveću odgovornost snosi haško tužilaštvo, jer da bi neko bio osuđen mora da bude dobro pripremljena optužnica.

– Važnija adresa je tužilaštvo, nego predsednik suda… Ta cela 12-godišnja peripetija i odiseja s čovekom koji je sejao mržnju, huškao na rat je tužna – zaključio je Milanović.

Hrvatski premijer je rekao i da je danas video nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Šešelju, koji mu se, kako je rekao, čini prihvatljivom, mudro izbalansiranom i koja će biti poruka i Srbiji.

On je dodao da rezolucija nastaje na inicijativu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, iako je predložio hrvatski evroparlamentarac Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice.loading...