Šta sve čeka Bosnu: Prete zemljotresi, suše i požari

Poznato je da područje Tuzle ima određenu seizmičku aktivnost. Tu se može, na širem području, očekivati zemljotres magnitude od 4 do 5 stepeni Rihtera. Kada će se on desiti, to niko ne zna, jer takvih procena nema, kažu iz meteo zavoda.

Nakon katastrofalnih majskih poplava u regionu, čije se posledice još sumiraju, bosansko-hercegovački stručnjaci upozoravaju da su moguće nove nevolje u vidu zemljotresa, velikih suša i požara.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić objašnjava da se BiH suočava sa posledicama klimatskih promena na koje, kao mala država, ne može globalno da utiče.

Kao rezultat klimatskih promena, u poslednjih petnaestak godina, podseća on, u Bosni i Hercegovini je zabeleženo šest velikih poplava koje su napravile znatne štete.

– Nakon poplava ovakvih razmera, ne kažem da je to i pravilo, moguće su pojave suša, što vodi do velikih požara. Moramo pokušati da živimo sa ovim klimatskim promenama i prilagodimo im se, kvalitetnije upravljamo resursima i na taj način predupredimo ovakve štete – upozorio je Bijedić.

Kao “veliki problem” naveo je činjenicu da na nivou države ne postoji krovna institucija za meteorologiju, kao ni radarski sistem.

Direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović naglašava da su poznata trusna područja u BiH koja su zahvaćena klizištima.

– Recimo, poznato je da područje Tuzle ima određenu seizmičku aktivnost. Tu se može, na širem području, očekivati zemljotres magnitude od četiri do pet stepeni Rihterove skale. Kada će se on desiti, to niko ne zna, jer takvih procena nema. Bila bi ogromna šteta ako bi se zemljotres desio u trenutnim uslovima, pošto bi sigurno prouzrokovao daljnje klizanje terena – navodi Hrvatović.