Šteta od poplava u RS 800 miliona evra

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi šteta od majskih poplava u tom entitetu BiH mogla iznositi čak 1,6 milijardi konvertibilnih maraka (oko 800 miliona evra).

Majskim polavama pogođeno je oko 40 odsto teritorije RS, a oko 58 odsto ukupnog broja stanovnika bilo je izloženo ili je osetilo štetne posledice poplava, rekla je Željka Cvijanović na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj vladinim merama za obnovu RS posle

poplava.

Tokom poplava bilo je evakuisano vise od 35.000 ljudi, a 17 ljudi je poginulo.

Premijerka RS kazala je da će obnova trajati godinama, dodavši da se putem vladinih mera želi novčano pomoći porodicama i domaćinstvima čiji su stambeni objekti pretrpeli štetu, dok će se preduzećima koja su pretrpela štete u poplavama pomoći putem određenih rasterećenja i povoljnih kredita.

Cvijanovićeva je najavila i pomoć poljoprivredi, kao i obnovu stradale infrastrukture.

“Iz tog razloga su naše mere grupisane u nekoliko oblasti – ekonomske, socijalne, humanitarne, infrastrukturne – i ima ih oko 60”, navela je ona.

Prema njenim rečima, mehanizam putem kog se želi omogućiti obnova jeste uspostavljanje Fonda solidarnosti, uz koji će biti vezan jedinstveni registar šteta i upravljanje namenskim sredstvima za sanaciju štete koja će se prikupljati iz različitih izvora. Željka Cvijanović najavila je i izradu socijalne karte stanovnika RS.loading...