Štete od poplava u BiH dve milijarde evra

Za sanaciju štete od poplava u BiH biće potrebno dve milijarde evra, zaključeno je u izveštaju o proceni štete koji su izradile vlasti BiH, uz podršku EU, UN i Svetske banke.

Portparol Delegacije EU u Sarajevu Endi Makgafi rekao je da su najveća oštećenja zabeležena u infrastrukturi, posebno u kontroli reka i rečnih tokova, transportnoj komunikaciji i na poljoprivrednim dobrima. On je na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da će tačni i potpuniji podaci biti poznati nakon što se urade dodatne provere u segmentu poljoprivrede, stambenog sektora i finansija, ali da se ne očekuje promena kada se radi o sumi od dve milijarde evra.

Privreda u BiH nije beležila značajniji rast ranije, a sada nakon poplava će uslediti dodatni pad, upozorio je Rikardo Zapata Marti, vođa tima i koordinator izrade procene posledica šteta od poplava u BiH.

– Očekuje se veći trgovinski deficit, fiskalni deficit i sve će to uzrokovati finansijski jaz. S druge strane postoje mogućnosti ako se bez odlaganja krene s radom na oporavku, da se povrati stopa rasta razvoja. Praksa je pokazala da se nakon nesreća može beležiti i rast ekonomije – rekao je Zapata Marti.

Štete u Brčko distriktu iznose oko 60 miliona evra, dok su štete u Federaciji i Republici Srpskoj pođednako procenjene.