Sve oštriji protesti Albanaca: Parole ‘Alah je veliki’ i ‘Velika Albanija’ ore se Skopljem

Polusatni protest albanske zajednice u Skoplju završen je danas bez većih incidenata, s tim sto je izostao najavljeni kontraprotest Makedonaca pod sloganom „Makedonija Makedoncima".

Na skopskom trgu Bit Pazar u jednom trenutku je bila okupljena velika grupa Albanaca koji od prošlog petka protestuju zahtevajući ukidanje doživotne zatvorske kazne za šestoricu njihovih sunarodnika osuđenih za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine. Oni su nosili albanske oznake, transparente i uzvikivali „OVK, OVK”.

Protest albanske zajednice je obezbeđivao veliki broj policije, a manji incidenti su zabeleženi među samim Albancima – protestantima i njihovim redarima.

Makedonski mediji stanje u drugim većim gradovima te države opisuju kao napeto.

Portal na albanskom „ShqipMedia” tvrdi da je makedonska policija vratila više autobusa sa Albancima iz Albanije i sa Kosova koji su hteli da se pridruže svojoj braći na njihovim, kako se navodi, istorijskim etničkim prostorima u „protestu protiv montiranih sudskih procesa i policijskog nasilja”.

Albanci su se na okupljanje pozivali preko socijalnih mreža, a na protestu je primećen gradonačelnik Struge Zijadin Sela koji se ponaša kao „komandant parade”.

Okolne prodavnice i tržni centri su bili zatvoreni, a više stranih ambasada je svoje zaposlene poslalo kućama, kao i veliki deo zaposlenih u državnoj administraciji.

Istovremeno, protesti albanske zajednice u znak podrške Albancima u Makedoniji održani su u Tirani i Briselu.

Proteste u Tirani organizovala je Crveno-crna alijansa ispred zgrade ambasade Makedonije, objavio je portal Balkanveb, a lider ove alijanse Krešnik Spahiu tvrdi da su Albanci od makedonskom okupacijom i pozvao albanske političke partije da se ujedine u jedan nacionalni pakt.

On je makedonskog premijera Nikolu Gruevskog nazvao „monstrumom za Albance” i zatražio njegovu ostavku.

Za albanske političke lidere u Makedoniji Spahiu je rekao da su izdali svoj narod.

– Makedonija ne može da sprovodi nasilje nad makedonskim Albancima. Srpska policija treba da ode iz Makedonije ili treba da se uvede reciprocnost. Kako Srbi danas kontrolišu i brane Makedonce tako ialbanska policija treba da počne da brani Albance – rekao je Spahiju dodavši da nema integracije Albanaca u regionu bez nacionalnog ujedinjenja.

On je i lidera DUI-a Ali Ahmetija pozvao da „oslobodi svoju fotelju”.

– Treba da te je sramota, nisi zaslužio albanske glasove. Idi iz te vlade i ne održavaj čudovište Gruevskog na vlasti – rekao je Spahiu.

Zahtevajući puštanje šestorice Albanaca na slobodu jer su oni, kako kaže, nevini, Spahiu je poručio: „Ovo je vek Albanca. Ovaj vek koji treba da provedemo ujedinjeni, Skoplje je srce Albanije”.

 

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da protesti u Makedoniji šalju „opasne poruke”, i najavljuju novu političko bezbednosnu krizu koja će zahvatiti jug centralne Srbije, Makedoniju i Kosovo, što bi, kako smatra, trebalo da zabrine međunarodnu zajednicu.
Janjić je naveo da je kroz ove proteste vidljivo jačanje ekstremno islamističkih pokreta, kao i nova faza „svealbanskog ujedinjenja”, što ukazuje da bi u Makedoniji uskoro mogli da se pojave i zahtevi za federalizaciju.

*Fotografije su sa protesta Albanaca u Makedoniji sa početka jula