Svečano otvoren Andrićgrad: Sačuvaćemo ovo mesto, ali samo ako budemo pametniji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica svečano su danas otvorili Andrićgrad u Višegradu.

Čin otvaranja kapije Andrićgrada najavio je Orkestar Garde Vojske Srbije, a zvanice su na ulazu u grad dočekane po tradicionalnom srpskom običaju – poslužena im je pogača, so i po čašica rakije.

Potom su uz zvuke koračnice prošetali ulicom „Mlade Bosne” do Trga Petra Petrovića Njegoša i spomenika Njegošu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je počastvovan što prisustvuje svečanom otvaranju Andrićgrada, poručivši da je Srbija prepoznala Andrićev institut kao „stecište umnih srpskih glava, gde će naredne generacije mnogo toga naučiti”.

– Institut će biti vodilja, ali i kritika onog što radimo i očekujemo da bude sastavljen od ljudi od kojih ćemo moći mnogo toga da naučimo – istakao je Vučić, dodavši da je to interes Srbije, zbog čega zajedno s RS i finansira izgradnju tog Instituta.

Premijer Srbije je kazao da se „samo u miru može napraviti ekonomski jaka Srbija, na koju će Republika Srpska uvek moći da se osloni i da na nju računa”.

– Čuvaćemo Andrićgrad vekovima, a to možemo samo ako budemo pametniji, bolji, umniji – poručio je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Andrićgrad „poklon srpskom narodu u Republici Srpskoj i Srbiji”, ističući da srpski narod „nikada neće zaboraviti svoju slavnu istoriju niti je prepustiti nekom drugom”.

Dodik je rekao da je važno što RS i Srbija zajedno obeležavaju Vidovdan.

– Iako su drugi uništili zajedničku zemlju, te želeli da izgrade nešto što je samo njihovo, uspeli smo da se izborimo i da danas imamo nešto čije je ime Srbija, a prezime Republika Srpska – kazao je on.

Govoreći o stotinu godina od početka Prvog svetakog rata i Sarajevskom atentatu, Dodik je ocenio da je „pucanj Gavrila Principa pre jednog veka bio pucanj za slobodu, kao i oslobađanje od okupatora”.

Prema njegovim rečima, kao i pre stotinu godina i danas neki žele da od BiH naprave „jednu zemlju, sa jednim narodom i jednim jezikom”.

Dodik je ponovio da BiH „ne pokazuje sposobnost da preživi, zbog njega je ispravno boriti se za autonomiju RS do njene nezavisnosti”.

Režiser Emir Kusturica, koji je idejni tvorac Andrićgrada, rekao je da je grad od kamena posvećen nobelovcu Ivi Andriću i da će to biti grad koji se pretvara u kulturno dobro.

Otvaranju Andrićgrada i svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednik parlamenta RS Igor Radojičić, kao i ministri u vladama RS i Srbije, među kojima je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.