Tajni plan: Milo Đukanović sprema napad na srpske novinare?!

Crnogorski premijer Milo Đukanović krenuo je u otvoreni rat sa srpskim medijima kako bi ih stavio pod kontrolu i proširio svoj politički uticaj!

Đukanović sprema direktan napad na pojedine novinske kuće u Srbiji koje ne rade po njegovom diktatu, a koje će optužiti da su „medijska mafija” da ih „disciplinuje”.

Plan u četiri tačke

– Tačno je, Milo ima političke ambicije u Srbiji i želi da najdirektnije utiče na zbivanja u Srbiji – i u domaćoj politici, ali i na spoljnom planu, a za to su mu mediji neophodni. Da li je spremio obračun sa srpskim medijima? Verovatno jeste, jer je po istom principu obezbedio sebi apsolutni uticaj u CG. Uvek koristi isti model: koje god novine da otvore aferu protiv njega, preko medija pod njegovom kontrolom krene diskreditacija glavnog urednika, onda Milo otvoreno te novine proglasi za „medijsku mafiju”, to je izraz koji je lično on skovao. Treći korak je pakovanje fabrikovanih afera i sudskih procesa protiv „neposlušnih novinara”, a zatim slede zastrašivanja, pretnje, prebijanja – kaže izvor Kurira blizak vladajućoj strukturi u Crnoj Gori i dodaje:

–  Setite se samo šta se sve prethodnih godina dešavalo novinarima Monitora, Vijesti i Dana, čiji su novinari u Pobjedi, pod Đukanovićevom kontrolom, prvo na najgori način blaćeni, da bi ih otvoreno napao i sam premijer – objašnjava izvor.

Đukanović je, naime, pre nepuna dva meseca i javno objavio rat „nepodobnim novinama” u Crnoj Gori, rekavši da će se „obračunati s medijskom mafijom koja misli da može preko dnevnih novina i preko naslovnica da reketira firme i ljude i koja pokušava da utiču na berzu”, a sada se slični napadi očekuju i u Srbiji.
Milka Tadić Milović, izvršna direktorka nedeljnika Monitor, koja je na Đukanovićevoj crnoj listi godinama, kaže da je ovo uopšte ne iznenađuje.

– To što hoće sada da udari i na medije u Srbiji mene uopšte ne iznenađuje. Mi te pritiske trpimo godinama, od ekonomskih – da nam se zbog pisanja uskraćuju oglašivači – do prljave propagande preko onih medija koji su pod kontrolom Đukanovića. Našim novinarima je prećeno, imaju policijsku pratnju – kaže Milovićeva za Kurir.

Isti model – prvo diskreditacija, zatim žigosanje etiketom „medijske mafije”, pakovanje lažnih afera i sudskih procesa i na kraju fizički napadi – Đukanović planira da primeni i u Srbiji, gde ima svoje ljude infiltrirane u uticajne medije, policiju, i preko njih direktno zastrašuje novinare, kaže izvor i dodaje da pritisci i napadi na pojedine medije tek slede.

Zastrašuje nepodobne

– Novinari Vijesti, Dana i Monitora koji su objavljivali afere protiv njega – od sumnjive prodaje „Telekoma” do skandala sa snimkom kupovine glasova na izborima – trpe tolike pritiske da su tražili pomoć i od EU. Optuživani su za kriminal, prebijani su… Isti scenario sada možete da očekujete i vi u Srbiji, sa sve etiketom „medijska mafija”, koju će pokušati da prilepi neposlušnim medijima – kaže sagovornik Kurira.

Mladen Milutinović, glavni urednik lista Dan, kaže da oni godinama trpe pritiske.
– Preko svojih poslušnih medija hoće da u CG uguši svu medijsku slobodu pa i vaš list koji je čitan u Crnoj Gori. Puna podrška za Kurir, koji je otkrivao afere – kaže Milutinović.

Direktor Vijesti: Godinama molimo EU za pomoć

Željko Ivanović, direktor lista Vjesti, kaže da su se novine na čijem se čelu nalazi godinama obraćale za pomoć evropskim institucijama, tražeći zaštitu od Đukanovića.
– Naši novinari se zaštrašuju, prebijaju, preti im se samo zato što se bave svojim poslom i istraživačkim novinarstvom. Ne iznenađuje me činjenica da pokušava da isto uradi s medijima u Srbiji preko svojih ljudi i da tako utiče na političke prilike – kaže Ivanović.

Evropska komisija osudila pritiske na medije

Šef Odeljenja za CG u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange još u julu 2012. upozorio da je potrebno garantovati sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo i da svi slučajevi nasilja nad novinarima u Crnoj Gori zahtevaju ispitivanje kako bi se počinioci otkrili.
On je to naveo u odgovoru na pismo koje su uputili direktori Vijesti Željko Ivanović, Monitora Milka Tadić Mijović i Dana Mladen Milutinović povodom izjave Đukanovića da nezavisni mediji rade protiv interesa Crne Gore.
Lange je u odgovoru naglasio da su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti koje EK pomno prati u Crnoj Gori.
– Svi slučajevi nasilja nad novinarima zahtevaju temeljno ispitivanje od nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi – naveo je Lange i podvukao da su napadi na medije neprihvatljivi u demokratskom društvu.