Tuča u Skupštini Republike Srpske

Na posebnoj sednici Skupštine Republike Srpske, koja već drugi dan raspravlja o nedavnim poplavama i uklanjanju posledica, diskusija je danas prerasla u uvrede pa i fizičke okršaje opozicije sa poslanicima vladajućih stranaka.

Sukobi su počeli oštrim rečima i dobacivanjem poslanika opozicione Srpske demokratske stranke što je premijerka Željka Cvijanović okarakterisala kao vredjanja na polnoj osnovi, pa su poslanice i ministarke napustile sednicu.

Poslanik SDS Miladin Stanić kritikovao je, naime, premijerku zato što je u belim čizmama posetila poplavljene delove Bijeljine i dodao da se „ženama gleda u noge”.

Ovaj sukob je smiren polusatnom pauzom, u kojoj je i Vlada zasedala,
pa su se poslanice vratile u Skupštinu, ali je zatrazeno javno izvinjenje zbog nepristojnog ponašanja prema ženama u parlamentu RS.

Miladin Stanić se, zatim, obrušio i na muške predstavnike u vlasti pa je jednog od njih pljunuo a drugog udario, navode banjalučki mediji.

Fizički je nasrnuo u holu, a zatim i pljunuo, Sinišu Dodika, poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sprecen je dalji razvoj dogadjaja, ali je ovaj opozicioni poslanik,kako pišu mediji, i u sali izazvao novi incident, kada je šutnuo Milana Kovača, takodje poslanika SNSD.

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić osudio je ove incidente i naglasio da u centru pažnje posebne sednice parlamenta treba da budu mere za gradjane postradale u poplavama, a ne fizički obračun medju narodnim poslanicima različitih stranaka.