TUŽNO ALI ISTINITO: Predsednik Francuske objasnio kako stoje stvari sa ulaskom balkanskih zemalja u EU

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da je cilj izgradnje "svetski moćne i brže, snažnije objedinjene Evropske unije nespojiv s time da se sad otvara proces proširenja".

printscreen

Makron je to rekao u intervjuu britanskom nedeljniku “Ekonomist” i, na opasku da je medju partnerima u EU bilo kritika zbog odbijanja Francuske da odobri početak pregovora sa Skopljem i Tiranom, uzvratio da se takodje “moraju preobraziti procedure proširivanja”.

I drugo, ako postoji bojazan za taj region, pre Makedonije i Albanije je tu pitanje Bosne i Hercegovine… jer ‘paklena mašina’ koja otkucava ‘tik-tak’ uz Hrvatsku i koja je sučeljena s problemom povratka džihadista jeste Bosna i Hercegovina – predočio je francuski predsednik.

Ali ja ne želim nikakav ulazak u članstvo pre nego što se sprovede reforma same Evropske unije i mislim da je to preduslov, nužan i pošten –  napomenuo je Makron,

I, ako se tokom idućih meseci reformišu postupci za ulazak u članstvo pre otvaranja pregovora, ja sam spreman da prihvatim pokretanje pregovora – naglasio je on.

S tim da i oni (dve zemlje) učine dodatne napore koji im preostaju – dodao je,

Mehanizmi pregovora o članstvu, smatra francuski predsednik, “nisu prilagodjeni, primereni, nisu strategijski, nisu politićki, a previše su birokratski i ne mogu se vraćati unazad” ako nešto bitno ne valja i “to pitanje se mora postaviti”.

Makron je dodao i da medju članicama u EU nema doslednosti jer nisu svi na samitu u oktobru ni bili za odobravanje početka pregovora sa Severnom Makedonijom, dok je praktično polovina članica Unije bila protiv “zelenog svetla” za Albaniju.

A ja sam nastojao da upravo budem dosledan i rekao sam im (partnerima) – imamo problem… nismo u stanju da funkcionišemo sa 28 članica, sutra 27, a mislite li vi da bi to bolje išlo kad bi nas bilo 30 ili 32? – pitao je.

Oni mi kažu-ako danas pokrenemo, to je za 10 ili 15 godina. Nije to pošteno prema našim sunarodnicima i gradjanima tih zemalja – naveo je Makron.

Francuski predsednik je to uporedio sa stvaranjem ključne bankarske unije EU, što su članice Unije odlučile još 2008, posle velike finansijsko-ekonomske krize, a koja će biti dovršena tek 2028.

Eto, potrebno nam je 20 godina da preuredimo bankarstvo i, prema tome, čak i ako sad počnemo pregovore o članstvu, nećemo uspeti da reformišemo EU ako idemo istim ritmom kao danas – upozorio je on

Makron je stavio do znanja da strategijski cilj mora biti samo znatno snažnija i objedinjena EU u svetu koji se bitno menja i preti da Evropa postane senka velikih sila, pre svega SAD i Kine, pa je otud zamerio nekim partnerima u Uniji koji oklevaju da podrže taj cilj.

Jer na kraju će Evropa postati samo tržište, neće više biti solidarnosti, politike budućnosti – rekao je francuski predsednik i predočio da, ako nema saglasnosti da se povećaju izdaci za budžet posle izlaska iz ćlanstva velike Britanije, neće biti ni podrške manje razvijenim podrućjima.

Neće biti ni sredstava da se investira u strane zemlje, a neki onda kažu:to je jedini način da se spreči da tamo caruju Rusija, Turska, Kina… ali ti uticaji su žilavi i jačaju  u zemljama koje pregovaraju o članstvu ili su neke već ćlanice EU – zaključio je Makron.