U petak sednica RS o otklanjanju posledica poplava

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće u petak, 13. juna, predlog o formiranju Fonda solidarnosti, kao i set zakona, koje je Vlada RS predložila za otklanjanje posledica majskih poplava.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić rekao je novinarima da je potrebno više od milijardu konvertibilnih maraka da bi se sanirala samo šteta koju su poplave nanele stambenim objektima, putevima, mostovima i vodovodima.

“Međunarodnu procenu štete od poplava u Republici Srpskoj imaćemo 18. juna i nju rade UN, EU i Svetska banka. To će biti prvi pravi orijentir”, kazao je Radojičić.

Osvrćući se na primedbe opozicije da Vlada nije utvrdila odgovarajuće mere za otklanjanje štete od poplava, on je rekao da bi “voleo da vidi u parlamentu predlog Srpske demokratske stranke (SDS) i ostalih političkih partija”.

Šefovi poslaničkih klubova opozicionih stranaka – SDS-a, Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u parlamentu RS Vukota Govedarica, Zoran Đerić i Krsto Jandrić izjavili su da poslanici pre usvajanja ponuđenih mera za otklanjanje posledica poplava, treba da razmatraju vladinu informaciju o poplavama.

Oni su upozorili da parlament treba da usvoji mere za otklanjanje šteta od poplava, a da prethodno uopšte nema informacije kolika je ta šteta.

“Na ovaj način, Vlada je pokazala svojevrsnu vrstu neodgovornosti, jer je nemoguće da dvadeset dana posle poplava mi tek ulazimo u ovakvu vrstu rasprave”, kazao je šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da u predloženom setu zakona “vidi šta Vlada planira da uradi u naplati svojih redovnih prihoda”, upozorivši da će ti zakoni najviše pogoditi privrednike.

Šef poslaničkog kluba NDP-a Krsto Jandrić rekao je da će najveći teret za otklanjanje posledica poplava podneti najsiromašniji slojevi stanovništva.

“NDP će predložiti da institucije Republike Srpske jasno kažu da svi nastradali u poplavama moraju biti obeštećeni bez obzira na sve projekte, planove, želje ili mogućnosti Republike Srpske u svom budućem razvoju”, naveo je on.

Vlada RS je predložila formiranje Fonda solidarnosti, a jedan od izvora prihoda ovog fonda biće uvođenje doprinosa solidarnosti.

Doprinos solidarnosti iznosiće 1,5 procenata na neto plate, dok će se penzionerima od penzija odbijati od jedne do pet maraka, u zavisnosti od visine penzije.