U Sloveniji se pojavio ubica pčela – Pazite se azijskog stršljena

Azijski stršljen, koji je poslednjih godina u više evropskih zemalja napravio velike štete u košnicama, a u nekim situacijama je opasan i za ljude, prvi put se pojavio u Sloveniji, potvrdio je Pčelarski savez te zemlje.

Azijske stršljene nedavno je primetio i prijavio pčelar iz Pivke, u zapadnom dijelu Slovenije, gde je, kako se pretpostavlja, dospeo iz Italije, u kojoj je i ranije primećen.

Pčelar je u svojim košnicama primetio značajnu štetu, a stručnjaci pozivaju i ostale uzgajivače da budu pažljivi i razmenjuju informacije o mogućem širenju ovog insekta.

Azijski stršljen, neautohtona vrsta protiv koje evropske pčele nemaju prirodne obrambene mehanizme, prvi put se u Evropi pojavio 2005. u južnoj Francuskoj, a otad se proširio u Španiju, Veliku Britaniju i Italiju.

Veći je od običnog evropskog stršljena i može da poraste do šest centimetara dužine.

Azijski stršljen leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice.

Za jedan minut može da ubije 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju metode zaštite, preneo je Index.hr.

U nekim situacijama azijski stršljen biti opasan i za ljude, i to ne samo one koji su alergični na ubode, pa je nedavno u Francuskoj od uboda azijskog stršljena umrlo šestoro ljudi, upozoravaju stručnjaci.