U Splitu oskrnavljena spomen – ploča Franji Tuđmanu (FOTO)

Nepoznati počinilac je oskrnavio u Splitu spomen-ploču Franji Tuđmanu, napisavši preko nje 'trg žrtava', piše u krivičnoj prijavi koju je tim povodom splitski HDZ podneo opštinskom tužilaštvu.

Spomen-ploču prvom predsedniku Republike Hrvatske i, kako navode, „ratnom vrhovnom zapovedniku hrvatske pobedničke vojske, dr. Franji Tuđmanu”, u centru Splita na početku Rive, na kojoj piše da je to Trg Franje Tuđmana, nepoznati počinilac je u noći između subote i nedelje prekrio natpisom „Trg žrtava”.

foto:facebook

Splitski HDZ ocenjuje da je tim činom ugroženo ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske, a Hrvatska izvrgnuta ruglu i grubom omalovažavanju, prenosi agencija Hina.

U saopštenju predsednik Odbora za branitelje splitskog HDZ, Mirko Ramljak, ističe da se krivičnom prijavom želi, takođe, da upozori da su „pre nešto više od mesec dana na podli, kukavički način u mraku, napadnuta i druga spomen-obeležja onima koji su dali najviše za obranu Hrvatske”.

On podseća da je prvo crvenom bojom poliven spomenik poginulima pripadnicima IX. jedinice Hrvatskih oružanih snaga, zatim je potpaljena vatra kod spomenika IV. gardijske brigade, a sada je oskrnavljen i natpis na Trgu dr. Franje Tuđmana, utemeljivača nezavisne i slobodne Republike Hrvatske.

 loading...