“VEŠALA ZA ZAEVA”: Makedonci protestuju protiv dogovora, povređeno 7 policajaca, 25 građana privedeno

makedonija
Wikipedia

Sedam policajaca je povređeno u nasilnim protestima u centru Skoplja, a privedeno je 25 demonstranata, javila je agencija MIA pozivajući se na policijske i bolničke izvore.

Ekipa hitne pomoći je, na poziv policije, pomogla građanima povređenim na protestima protiv današnjeg makedonsko-grčkog dogovora o rešavanju spora oko naziva Makedonije, ali za sada nema zvanične informacija o broju povredjenih gradjana, dok mediji govore o troje.

Specijalna jedinica policija je prethodno šok-bombama i suzavcem rasterala učesnike nasilnog protesta.

Protest, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demostranata koju se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Mediji su preneli da su se pozivu navijačke grupe “Komiti” odazvali gradjani nezadovoljni dogovorom i politikom Vlade Zorana Zaeva, koji su uzvikivali da “ne daju ime Makedonije” i pevali patriotske pesme, tražeći i “Vešala za Zaeva”.

Učesnici su nosili zastave Makedonije i Rusije, a tokom nereda se lider vanparlamentarne stranke “Jedinstvena Makedonija” Janko Bačev popeo na jedno od oklopnih policijskih vozila, podižući zastavu Rusije i nekadašnju zastavu Makedonije, sa “suncem iz Vergine”.

Na protestu su bili i članovi rukovodstva male, nedavno osnovane stranke “Glas za Makedoniju” i predsednik udruženja “Svetski makedonski kongres” Todor Petrov.

Twitter.com/Zoran_Zaev

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov su na pograničnom jezeru Prespi potpisali dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva i o strteškom partnerstvu dve susedne zemlje.

Tim dogovorom je predvidjeno da Makedonija promeni ustavni naziv u “Republika Severna Makedonija”, uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum čijem su potpisivanju prisustvovala dvojica premijera – Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, medju kojima i Rusija.