Vlada Hrvatske prihvatila zajednice istopolnih parova

Vlada Hrvatske uputila je danas u saborsku proceduru konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i većinu drugih prava, ali ne i usvajanje dece.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rešenjima iz uglavnom zapadnih država.

– Verujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vređa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje – istakao je premijer.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je konačni predlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola pokušaj demokratskog kompromisa između vrednosnih stavova i svetonazora, i odraz društvenog konteksta kojim se reguliše položaj istopolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

On je podsetio da predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.

Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.

– Radi se o zakonu koji će manjini doneti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije – dodao je Bauk.

Udruženje Zagreb Pride pozdravilo je danas odluku vlade i ocenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred.

Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje potvrđuje diskriminaciju i podelu građana i građanki na institucije za „heteroseksualne porodice” (bračna i vanbračna zajednica) i „neheteroseksualne porodice” (životno partnerstvo i neformalno
životno partnerstvo).

Očekuje se da će Sabor do kraja jula usvojiti predloženi zakon. U Hrvatskoj se od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status „neregistrovane kohabitacije”.

U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se Ustavom brak definiše kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa „U ime obitelji”, uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka.

Oni su na taj način želeli da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Prethodno je vladajuća koalicija levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom najavila donošenje zakona o partnerstvu kojim bi homoseksualnim zajednicama data veća prava, što je obećano i u predizbornoj kampanji.loading...