Zorana Mihajlović svojom izjavom iznervirala ceo region: Sumnja se da je zaljubljena?

Vicepremijerka i ministarka energetike Zorana Mihajlović pre nekoliko dana izjavila je da je 'Aleksandar Vučić državnik, za razliku od ostalih u regionu'. Bilo je očekivano da će uslediti negativne reakcije iz susednih zamalja, što se i desilo.

Predstavnicima Vlade Crne Gore bilo je teško da poveruju da je potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović izjavila da je „premijer Srbije Aleksandar Vučić – državnik, za razliku od ostalih u regionu”.

S druge strane, za ministarku bez portfelja zaduženu za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranku Joksimović u toj izjavi nema ničega spornog, dok predstavnici nevladinog sektora koji se bave unapređivanjem odnosa država u regionu poruku potpredsednice Vlade smatraju za neprikladnu i iritirajuću za ostale zemlje regiona.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski za ‘Danas’ je rekao: „Ne znam je li gđa Mihajlović zaljubljena, ulizica ili naprosto ne zna o čemu govori, ali Aleksandar Vučić nije ‘pravi državnik’ iz barem tri razloga: prvi, Srbija nije „prava država”, jer da jeste, znala bi barem gde su joj granice. Drugi, došavši na funkciju g. Vučić nije označio nikakav bitan diskontinuitet s prethodnom – po opštem mišljenju nezadovoljavajućom – političkom situacijom, ni unutar zemlje, niti u međunarodnim razmerama. I treći, pored nedostatka ne samo rezultata, nego i pozitivnih trendova, „vladavinu” Aleksandra Vučića karakteriše potpuna odsutnost koherentne ideologije , sve što se iz njegovih istupa može ekstrahirati najviše liči na ne baš spretnu kompilaciju starih ideologija.”

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative za BiH, za Danas navodi da bi kao stanovnik ovog regiona želeo da imamo državnike koje poštuju najpre njihovi građani, a zatim i ostale zemlje u Evropi i svetu.

Upitana da li izjavu koju je dala gostujući u jutarnjem programu TV Pink smatra prikladnom, odnosno kakva se poruka iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije time šalje ostalim predstavnicama država u regionu, Zorana Mihajlović je Danasu odgovorila: „Nije izjava bila tako teška niti lična kako je vi predstavljate. Ali imajući u vidu kakvu spoljnu politiku vodi premijer, to je za mene impresivno”