FAKULTETI KREĆU SA RADOM: Koje mere će važiti i kako će izgledati nova akademska godina

Do sutra se brucoši useljavaju u domove, a stariji studenti već dobijaju rasporede predavanja putem interneta. Profesor dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu istakla je za RTS da je kombinovana nastava izbor za sve Univerzitete u Srbiji i da nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Dodala je da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova nastava prilagođavati.

Filozofski fakultet
Dnevno.rs/ Petar Marković

Prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici rekao je gostujujući u Jutarnjem programu da će ova školska godina početi kao 51. godina postojanja tog Univerziteta.

Istakao je da je u odnosu na prošlu godinu povećan upis studenata za 10 posto, i da je fakultet upisalo 1017 brucoša.

Ocenio je i da su se studenti već navikli na mogućnost korišćenja elektronske učionice i pohađanja onlajn nastave.

Vitošević je saopštio je da je Konferencija univerziteta Srbije na svom rektorskom kolegijumu donela odluku da i u zakonsku regulativu uđe mogućnost mešovitog učenja.

Senat Univerziteta u Prištini je doneo odluku da ova školska godina bude mešovitog učenja. Uvešćemo brucoše u akademski život“, naveo je rektor.

Odlučili su da prva predavanja za brucoše budu uživo, tako što će studente podeliti na manje studijske grupe pa će oni imati mogućnost, kako je rekao profesor, “da osete taj akademski život i izvesnu posvećenost”.

Takođe, i sve neophodne vežbe studenti će izvoditi uživo, rekao je profesor.

Oni koji studiraju već imaju iskustva s tim.

Mi imamo statističke podatke koliko su stariji studenti zadovoljni, posvećeni svojim studijskim programima. A imamo i prve rezultate. I moram da kažem da se rezultati ne razlikuju mnogo od statističkih podataka. Ostvareni rezultat pokazuje da su studenti bili zadovoljni posvećenošu profesora i vremenu izdvojenim za njih“, naglasio je Vitošević.

Objasnio je i da će se prilikom smeštaja i dolaska na fakultet studentima meriti temperatura i da će se, ako se analizom utvrdi da je student bio pozitivan, izdvajati čitava grupa.

Pokrajinski zavod za javno zdralje u Kosovskoj mitrovici ima pi-si-ar laboratoriju koja će početi sa radom za dve nedelje, gde će uzorci odmah ići na analizu i u toku dana imamo rezultate“, rekao je rektor Univerziteta u Prištini.

Popović: Kombinovana nastava izbor za sve fakultete

Kombinovana nastava je izbor za sve Univerzitete u Srbiji i nema mnogo mogućnosti da bude drugačija. Ono što je važno je da je ona fleksibilna i da će se u zavisnosti od epidemioloških uslova ona prilagođavati“, istakla je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu.

Naglasila je da počinju nastavu s velikim naglaskom da brucoši osete taj fakultetski život i da imaju što više nastave uživo.

To znači da studenti viših godina koji imaju iskustva s onlajn nastavom nastavljaju jednim delom s tom nastavom“, navela je Popovićeva.

Spremni su da sagledaju sve povratne informacije i unaprede rad na nastavi na daljinu, kao i da otklone neke primedbe koje su studenti imali.

Moram da kažem da nije ista situacija na svim fakultetima zbog prostornih mogućnosti i broja studenat. I svaki fakultet će napraviti svoj konretan plan kako će raditi. Pod velikim pritiskom su fakulteti koji imaju eksperimentalnu nastavu i kod njih je to najkomplikovanije“, ukazala je rektorka Beogradskog univerziteta.

Komentarišući zahtev grupe studenta za smanjenje školarine za 30 posto, Popovićeva je ocenila da su svi svesni situacije da mnogi studenti imaju ozbiljne teškoće da pokriju troškove studiranja.

Međutim, okolnosti su takve da bilo kakvo linearno smanjenje ne bi pomoglo ni studentima a jako bi ugrozilo fakutlete. U tom smislu su svi fakulteti spremni i već su to činili, studentima koji su im se obratili za smanjenje ili potpuno oslobađanje školarine i ja verujem da je to put kojim treba da idemo“, zaključila je rektorka.

Ispiti i vežbe uživo u grupama i s merama zaštite

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu rekao je da će se zbog specifičnosti situacije, vežbe na tehničkim i Medicinskom fakultetu izvoditi uživo u određenim grupama i propisanim s merama zaštite.

Takođe, kako je je naveo, za brucoše je Kragujevcu uveden sličan princip kao i na ostalim fakultetima u Srbiji.

Naglasio je da će ocenjivanje studenata morati da bude uživo i to u manjim grupama.

Ono što možemo da omogućimo to je i da predispitne aktivnosti budu onlajn, određene vrste kolokvijuma i to smo već primenjivali na našem univerzitetu. Ali naravno sam ispit mora biti uživo i to je nešto što svi studenti moraju da znaju a i brucoši moraju biti upoznati s tim“, poručio je Filipović.