FASADE U BEOGRADU MENJAJU IZGLED: Evo KOJE BOJE će morati da budu zgrade u centru

Karađorđeva
Beoinfo

U Karađorđevoj ulici u toku je obnova devet fasada, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će do kraja godine biti obnovljeno još 25 fasada u centru grada.

 

– Na taj način želimo da promenimo izgled našeg grada. Sve će fasade biti u bež ili beloj boji i sa dekorativnim osvetljenjem – rekao je Mali Tanjugu i dodao da se kreće sa Karađorđevom ulicom, ali da će raditi fasade u Brankovoj, zatim na Kosančićevom vencu.

Obnavljaće se fasade na zgradama od Trga republike prema Slaviji i u Bulevaru kralja Aleksandra prema Pravnom fakultetu, zatim u Ulici kneza Miloša i Nemanjinoj.

Prema njegovim rečima,”Gradsko stambeno” će tokom naredne godine zajedno sa sugrađanima koji to žele obnavljati fasade i u ostalim delovima grada. 

– Ako svake godine uradimo 50 do 100 fasada u gradu, videće se vrlo brzo efekat, naš grad će biti mnogo lepši, mnogo osvetljeniji – rekao je gradonačelnik.

Biće usvojena i odluka o osnivanju fonda za energetsku efikasnost, a ideja je da preko tog fonda grad finansira obnovu fasada sa više od 50 odsto, dok bi ostalo plaćale skupštine stanara. 

– “Gradsko stambeno” je već dalo mogućnost sređivanja fasade uz otplatu na 60 rata. Ono što možemo da uradimo mi kao grad dajemo, ali građani moraju da razumeju da je fasada njihova – istakao je Mali.

Kako je rekao, stanari koji se odluče da rade fasadu na taj način povećavaju energetsku efikasnost, te će plaćati manje račune “Beogradskim elektranama”.

Mali je pojasnio da će svaka fasada koja se obnovi na taj način morati da bude dekorativno osvetljena, te da će Beograd polako početi da liči na ostale metropole u svetu.