“Festival će otvoriti film ‘Miljenica’ Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji i  koji je nominovan za nagradu Oskar u 10 kategorija, a zatvoriti film “Oni” Paola Sorentina koji govori o bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju”, kazao je na konferenciji za novinare umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

Kako se šuška, čast da svečano otvori vrata festivala verovatno će pripasti holivudskoj zvezdi – Džoniju Depu koji trenutno boravi u Beogradu i čija ćerka Lili Rouz Dep igra jednu od glavnih uloga u filmu “Veran čovek” koji se nalazi u takmičarskom programu festivala.

Dzoni Dep
Beta

Pantelić je rekao da će u glavnom međunarodnom takmičarskom programu biti prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, koji će se takmićiti za nagradu “Beogradski Pobednik”.

O nagradama u kategorijama za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolji debi, kako je naveo Pantelić, odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan.

Dodao je da će se i ove godine u istim kategorijama nagrade dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Vang Jao i Albert Vejderspil.

“Ove godine program ‘Srpski film’, pod nazivom ‘Srbija i prijatelji’, objedinio je i filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije”, kazao je Pantelić navodeći da je cilj da se na taj način poveća konkurencija pri selekciji filmova, ali i podigne svest o značaju manjinskih koprodkcija koje godinama uspešno predstavljaju Srbiju na svetskim festivalima.

Pantelić je rekao da će se za nagradu boriti 13 filmova, među kojima je i dokumentarni film “Slučaj Makavejev” Gorana Radovanovića, u kome se poslednji put pojavljuje glumica Milena Dravić, a uoči čijeg prikazivanja će reditelju Dušanu Makavejevu posthumno biti dodeljena nagrada “Beogradski Pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Istakao je i da je ovogodišnji vizuelni identitet festivala posveta Makavejevu, kao i slogan FESTA koji je deo naslova njegovog filma.

Nagrada će za dosadašnje stvaralaštvo biti dodeljena i glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu, koji će, kako je rekao umetnički direktor FEST-a, sa ekipom svog filma “Bela vrana” biti gost festivala.

U glavnom takmičarskom programu van konkurencije biće prikazan i film Emira Kusturice o bivšem predsedniku Urugvaja Hose Muhiki “Pepe, jedan uzvišen život”.

U selekciji FEST za mlade biće prikazan i japanski film “Mirai” nominovan za Oskara, dok će se u programu Dokufest naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

Među autorima čiji će filmovi biti prikazani na FEST-u su i Gas Van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič, Luka Gvadanjino, ali i filmovi reditelja iz Madjarske, Tajlanda, Portugalije.

Kako je istaknuto, biće dodeljena nagrada i “Nebojša DJukelić” za najbolji film regiona, Politikina nagrada “Milutin Čolić”, kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDORA žirija.

Na konferenciji je rečeno da će festival imati više od 500 projekcija, u 13 dvorana u gradu.

Filmovi će pored Sava centra biti prikazivani i u Kombank dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Centru za kulturu “Vlada Divljan”, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Sopot, bioskopu “Fontana”, kao i u sinepleksima u Ušću, Delta sitiju i tržnom centru Big i tržnom centru u Rakovici.

Karte će biti puštene u prodaju 9. februara, a cena ulaznica će u zavisnosti od vremena i mesta projekcije biti od 250 do 400 dinara, a za otvaranje i zatvaranje festivala 500 dinara.