Festival “Desiré”: Subotica sredinom novembra postaje centar savremenog pozorišta

Desire
Promo

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta „Desiré Central Station – Borderline“ okupiće u Subotici ove godine glumce i reditelje iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije i Crne Gore.

 

Andraš Urban, reditelj, direktor subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“ i festivala “Desiré”, najavio je program manifestacije koja će se održati od 13. do 20. novembra i istakao da je to u ovom trenutku velika radost jer se i dalje bori sa finansijskim problemima.

Već sada bi trebalo da radimo na programu za sledeću godinu, ali to zbog uslova ne možemo. Budžet nam je u odnosu na prošlu godinu manji za 25.000 evra i grad Subotica nam je dao tri miliona dinara, milion manje. To je čudno, jer se sufinansiranje nekim festivalima povećava, dok je „Desiré“ uvek na meti političke raspodele sredstava u šta ne bih dublje zalazio. Prvi put posle osam godina Ministarstvo kulture neće sufinansirati festival, dok je pokrajina izdvojila 550.000 dinara – kaže Andraš Urban.

Poznati reditelj napominje da je „Desiré“ od fondacije „Gabor Betlen“ dobio tri miliona dinara i da bez te pomoći festival ne bi mogao da bude organizovan.

– “Desiré“ je ipak festival koji doprinosi da Subotica da bude grad. To je urbana priča i žao mi je kada vidim da takva vrsta programa dođe u pozadinu. Kao da se grad bori da ne bude grad, kao da želi da bude ruralna sredina, da bude provincija – ističe Urban.

Festival će u Subotici početi predstavom „Gogoland“ Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Andraša Urbana. Slede predstave „Tvoje carstvo“ pozorišne trupe „Forte“ – Kuća savremene umetnosti „Trafo“ iz Budimpešte u režiji Čabe Horvata, „Prosjačka opera“Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj“ u Temišvaru u režiji Kokana Mladenovića, „Ja sam savršen“ umetnika iz Segedina reditelja Zoltana Peroviča, „Balerine“ Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Lutte – Borba“, ansambla Pala Frenaka iz Budimpešte, „Kokoš“ scene MESS rediteljke Selme Spahić.

Najavljujući i novu predstavu Olivera Frljića u programu, Andraš Urban je rekao da Frljića smatra jednim od najznačajnijih reditelja.

“Naše nasilje i vaše nasilje“ je premijerno prikazano u Beču, a predstava je nedavno gostovala u Nemačkoj, Poljskoj i sa nestrpljenjem je očekujemo i na „Desiréu“. U Sarajevu je izazvala specifičan skandal koji je umalo doveo do zabranjivanja predstave, ali se nadam da u Subotici o tome neće biti ni reči. Frljić je veliki reditelj i humanista koji se bavi temama koje se tiču nas, Evrope i stanja u svetu – kaže Urban i dodaje da je ponosan što je uspeo da u program uvrsti predstavu Arpada Šilinga.

– Predstava „Dokle pogled seže“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja u Šilingovoj režiji je vruća tema i još uvek se radi i dolazi nam sveža – rekao je Urban.

Za podnaslov „Borderline“ i plakat festivala koji simbolizuje pobunu kaže da imaju kompleksno značenje, ali mogu biti i slogan za razmišljanje o sopstvenom identitetu u kome je teško snaći se u odnosu na lokalna, regionalna i svetska dešavanja.

– To je ipak priča o frustriranosti u svetu u kome živimo – zaključio je Urban.