Jedan od komunalnih problema koji najviše tište Beograđane svakako je nedostatak parking mesta. Zato među žiteljima glavnog grada, vlada pravi grabež a mnogi su se poslužili i radikalnim metodama.

 

Baloni napunjeni vodom, cigle, betonski blokovi i razne fizičke prepreke kojima građani bespravno zauzimaju javne površine u svrhu ograđivanja parkinga sve češće se mogu videti na trotoarima ulica. Građani na sve moguće načine pokušavaju da pronađu mesto za svoj auto, ne marivši što time i krše zakon.

Problem zauzimanja javnih površina zastupljen je u svim delovima grada, a naročito u ulicama gde su na placevima nekadašnjih porodičnih kuća izgrađene stambene zgrade, pišu Novosti. To je dovelo do značajnog povećanja broja automobila, a manjka mesta za parking.

– Na placu pored mene izgrađena je stambena zgrada gde se uselilo 10 porodica. Kada dođem po podne sa posla, ne uspevam da pronađem mesto za parking ispred svog dvorišta već moram da tražim po okolnim ulicama, dok moji susedi postavljaju razne prepreke i tako sprečavaju komšije iz okolnih zgrada da se parkiraju – kaže Momir Jevremović (43) sa Voždovca.

Da su se naši sugrađani izveštili u bespravnom ograđivanju parkinga, govori i činjenica da su neki umesto plastičnih balona i betonskih blokova počeli da postavljaju metalne stubiće između kojih je razapet lanac sa zaključanim katancem. Oni koji već imaju zakupljeno parking mesto, prinuđeni su da ga čuvaju i kabastim predmetima iz domaćinstva.

Iz “Beokoma” upozoravaju da je ovaj način zauzimanja javnih površina praksa koja nije poželjna i apeluju na građane da slučaj prijave komunalnoj policiji koja će izaći na teren.

Ukoliko prilikom kontrole komunalnog reda, komunalni policajci zateknu na licu mesta osobe koje postavljaju predmete kojima se ograđuje javna površina – parking-mesto ispred privatnih kuća, preduzeće ovlašćenja koja su propisana Odlukom i Zakonom o komunalnoj policiji, ukoliko se utvrdi da isto nema dozvolu nadležnog organa.

Predmet će biti prosleđen na dalji rad i postupanje komunalnoj inspekciji, kako bi oni preduzeli mere i radnje iz svoje nadležnosti. Kazne koje izdaju komunalci kreću se od 2.500 dinara, pa naviše.