Premijer Aleksandar Vučić obišao je Brodogradilište Vahali u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao "krštenju" rečnog putničkog kruzera, vrednog 20 miliona evra.

 

Brod “MPS Thomas Hardy”, u vlasništvu švajcarske kompanije “Scylla AG”, dugačak je 135 metara, širok 11,45 metara, a težak 1.100 tona.

Ovaj putnički kruzer može da primi 172 putnika u 76 kabina i 10 apartmana.

Kompanija “Vahali”, koja u sektoru brodogradnje neprekidno radi skoro 90 godina, 2005. godine je potpisalo ugovor o saradnji sa vlasnikom beogradskog brodogradilišta, kad je “Vahali” počeo njegovu veliku obnovu i opremio ga najsavremenijom mehanizacijom i alatima u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Od 2006. do 2016. godine, “Vahali” je sagradio trupove za više od 50 plovnih bagera, tri tankera, tri rečna kontejnerska broda, jedan pomorski kontejnerski brod i više od 25 rečnih putničkih brodova.

Brodogradilište “Vahali” u Zasavici kod Sremske Mitrovice osnovano je 2013. godine i predstavlja najveće i najvažnije brodogradilište te kompanije u regionu.

Pored izgradnje novih brodova, brodogradilište obavlja i sve vrste remonta u sektoru brodogradnje.

 

Kupac kruzera iz Sresmske Mitrovice “MPS Thomas Hardy”, švajcarska kompanija “Scylla AG”, više od 30 godina je operater luksuznih krstarenja evropskim rekama.

Vahali je do ove godine za švajcarsku kompaniju izgradio više od 13 brodova te vrste.

Kompanija Vahali osnovana je 1923. godine u Holandiji, u blizini Arnhema na reci Val, po kojoj je i dobila ime, a “brodogradilišnu porodicu” trenutno čini oko 350 zaposlenih u Srbiji i Holandiji.

Kako ističe kompanija Vahali, od kako je premestila svoju proizvodnju iz Beograda u Zasavicu, postala je važan član lokalne zajednice sa brojnim donacijama i drugim vrstama podrške lokalnim ustanovama, sportskim klubovima, školama…

 

Ta kompanija učestvuje i u državnom projektu dualnog obrazovanja, obezbeđujući praktičnu obuku srednjim tehničkim školama u regionu i saradnju sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, kako bi se omogućila stručna praksa studentima pomorske arhitekture i brodogradnje.

 

Vahali je u postupku osnivanja sopstvenog centra za obuku brodograditelja u Mačvanskoj Mitrovici, a nedavno je osnovao i “Fondaciju Zasavica”, čiji je cilj da mladim ljudima u Srbiji obezbedi školarinu i stipendije, kao i pomoć i podršku svojim zaposlenima i njihovim porodicama u različitim slučajevima.loading...