FOTOGRAFIJA O KOJOJ BRUJI CEO SVET: Da li je Putin zaista klečao pred kineskim predsednikom? (FOTO)

Fotografija dva predsednika izazvala je burne rasprave na društvenim mrežama, piše Jutarnji list.

printscreen

Bliskost kineskog i ruskog predsednika Si Đinpinga i Vladimira Putina i novi sporazum dve zemlje analitičari vide kao izraz produbljivanja odnosa, i to baš u vreme kada Zapad zahteva jasno distanciranje Kine od Rusije, što zbog napada na Ukrajinu, tako i zbog hitnog naloga koji je nedavno protiv Putina izdao Međunarodni krivični sud. Ipak, prilikom nedavne posete Sija Moskvi pojavila se čudna fotografija dvojice predsednika, o kojoj je tek sada otkrivena istina.

Fotografija dva predsednika izazvala je burne rasprave na društvenim mrežama, piše Jutarnji list.


Na fotografiji, koja je pregledana više od milion puta na svim društvenim mrežama, navodno se vidi kako Putin kleči pred Sijem, što bi bio gest poniznosti koji bi imao jak simbolički karakter – da je taj prizor stvaran.

Jedan korisnik Tvitera napisao je „Putin kleči, zaklinje se na poslušnost i odanost svom gospodaru Siju“, drugi korisnik se ruga i piše kako Putinu već „klecaju kolena“.

Ali da li je Putin stvarno kleknuo pred Sijem? Dojče vele je saopštio da to nije tačan podatak i da je slika kompjuterski obrađena.

„Ne, Putin se nije poklonio Siju – fotografija je lažna. Osim činjenice da bi takav gest poniznosti jednog vođe pred drugom bio vrlo nerealan. U proveri autentičnosti jasno je da poreklo slike nije moglo da bude utvrđeno, čak ni uz korišćenje različitih programa za pretraživanje fotografija na internetu“, objasnio je Dojče vele.

Pažljiviji pregled fotografije otkrio je nekoliko detalja.

„Đon cipele osobe koja kleči nesrazmerno je velik i širok. List te iste noge izgleda izduženo. Polupokrivena glava osobe, takođe je vrlo velika i nije proporcionalna ostatku tela. Uvo je neobično deformisano i ima nekoliko nedefinisanih izbočina kojih nema na drugim fotografijama na kojima se vidi Putinovo uvo. Sijevo uvo takođe izgleda deformisano kada se poveća. Međutim, najupečatljivija je osoba koja stoji s njihove leve strane – čovekove ruke kao da se stapaju jedna s drugom“, naveo je Dojče vele.

Budući da puno toga upućuje na kompjutersku obradu analizirane su i objave na društvenim mrežama pomoću detektora aplikacije za uređivanje fotografija AI. Program „Hugging Face“ pregleda slike i procenjuje da li je slika prirodna ili obrađena. Kod slike „klečenja“ prema AI detektoru obraženo je 57 odsto slike.

Dojče vele je uporedio i slike Sijeve zvanične posete Rusiji i posebnu pažnju obratio na detalje koji su slični ovima „klečećoj“ slici.

Došli su do zaključka da ni u američkoj foto agenciji „Getty Images“, ni u ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS nije pronađena nijedna slika koja podseća na navodno klečanje.

A ni nameštaj na stvarnim fotografijama državne posete ne odgovara ovoj slici s društvenih mreža.

Dakle, fotografija Putina kako kleči ispred Sija je lažna.

Ne može se pronaći ni u jednoj bazi podataka agencija za slike.