FOTOGRAFIJE OD KOJIH SE SRCE SLAMA: Evo kako izgledaju predeli Kalifornije nakon POŽARA KEMP

Požar “Kemp” najpogubniji je u Kaliforniji svih vremena.

Beta

U požaru “Kemp” je tokom 17 dana novembra spaljeno 153.336 jutara zemlje u Severnoj Kaliforniji, uništeno više od 13.000 domova sa jednom porodicom i stradalo 88 ljudi zaključno s ponedeljkom. Same te brojke su zapanjujuće, ali internetom objavljene fotografije i snimci sa dronova stavljaju razmere onoga što se sada zna da je najpogubniji i najrazorniji šumski požar u istoriji Kalifornije u oštru, živopisnu žižu.

 

Inženjer za dronove Greg Krutsinger, zajedno sa 16 timova sastavljenih od operatora dronovima policijskih i vatrogasnih snaga i taktičkih grupa za javnu bezbednost, uspeli su iz vazduha da naprave slike i panorame od 360 stepeni svega onoga što je ostalo od Peredajza u Kaliforniji — grada koji je sada spaljen do temelja.

Timovi su izveli 518 letova dronovima u uslovima zadimljenosti, snimivši više od 70.000 slika, uključujući 160 panorama. Na dva hard drajva smešteno je ukupno 477 gigabajta podataka. Veći deo grada je izmapiran u rezoluciji od jednog ili dva inča. Da bi prosledili informacije vlastima za suzbijanje vatre što je brže moguće, operatori su nosili hard drajvove od agencije do agencije kako bi pomogli u akciji spasavanja, i uspeli da obrade slike u roku od 24 sata od trenutka snimanja.

Zabeležili su sablasne prizore spaljenih crkava i restorana, domove u ruševinama…