FRANCUSKA ŠOKIRANA: Ovaj SNIMAK čuvan je u tajnosti, a sada je izbio VELIKI SKANDAL (VIDEO)

Savetnik za bezbednost francuskog predsednika Emanuela Makrona Aleksandar Benala uhapšen je i vlasti ga ispituju, dok je Jelisejska palata pokrenula proces njegovog otpuštanja nakon izliva besa javnosti zbog snimka na kom se vidi kako Benala tuče demonstranta.

Printscreen/Kolaž

List Mond je identifikovao Benalu kao čoveka u policijskom šlemu koji tuče mladića tokom demonstracija 1. maja. U moru kritika, u parlamentu je juče postavljeno pitanje da li su Makronovi saradnici iznad zakona.

Jelisejska palata je juče saopštila da je Benala imao dozvolu da kao posmatrač prati policijske operacije na svoj slobodan dan. Suspendovan je na dve nedelje i prebačen na radno mesto u administraciji. Ipak, ostao je na funkciji u predsedništvu.

Snimak događaja s protesta u Parizu 1. maja pokazuje Benalu, u šlemu s policijskim oznakama i okruženog policajcima u opremi za razbijanje demonstracija, koji brutalno odvlači ženu iz protesta a potom više puta udara mladića koji leži na zemlji i pritom ga moli da prestane. Njega je oborio drugi čovek u civilnoj odeći.

Policija, koja je mladića izdvojila od demonstranata pre nego što je Benala preuzeo, nije intervenisala. Benala je potom napustio lice mesta. Mond navodi da je drugi čovek žandarm u rezervi koji je ranije sarađivao s Makronovim savetnikom.

Makron je juče žestoko napadnut jer je zadržao Benalu na poslu dva i po meseca posle incidenta.

Sudski zvaničnik je danas rekao da Benala odgovara na pitanja o mnogim tačkama pre moguće optužnice. Među mogućim tačkama je i nasilje počinjeno u grupi od lica u javnoj službi. On je dodao da je žandarm uhapšen par sati posle Benale.

Zvaničnik Jelisejske palate je potvrdio navode medija da je pokrenuta procedura za optuštanje Benale i da Makronova kancelarija ima elemente za pravdanje takve odluke.