FRANCUSKI NOVINAR O NATO BOMBARDOVANJU: “Račak je najveća lažna vest sa kraja 20. veka”

Francuski reporter Žan-Luj Tramble rekao je da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.

Bombardovanje
Wikipedia

Žan-Luj Tramble, koji je objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u najnovijem broju “Figaro magazina”, bio je jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.

– Volim Srbe i imam mnogo poštovanja prema vama, tim pre što Francuzi nisu baš uvek bili na visini u tom pogledu – rekao je Tramble za Novosti.

Njega i pomoćnika direktora “Figaro magazina” Žan-Kristofa Bijisona pogodila je nepravda koja je Srbe zadesila.

Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći “fejk njuz” s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere.

Pokušavamo, navodi on, da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da, koliko možemo, utvrdimo istinu.

– Srbi su bili i ostali veoma hrabri, ne samo u tom periodu, već i ranije u istoriji, u Prvom i Drugom svetskom ratu, na primer – rekao je Tramble i dodao da Srbi istrajavaju u otporu i ostaju na KiM i pored tretmana koji trpe.

Tramble kaže da je “bivša OVK i vlast koja je iz nje proistekla daleko od modela dobre vladavine.

Kaže i da uvek ima stvari koje nisu unete u novinski tekst, jer nema mesta za sve.

– Najčudnije je kada uđete na Kosovo, a na ekranu mobilnog telefona vam se pojavi poruka ”dobro došli u Monako”, odakle je jedan od operatera. A vi pogledate oko sebe i shvatite da se situacija u Monaku i na Kosovu razlikuje kao nebo i zemlja – zaključio je Tramble.