FRANCUSKINJA POSTALA MILIONERKA PREKO NOĆI: Nije znala da joj u kuhinji visi ikona od neprocenjive vrednosti (VIDEO)

Slika italijanskog slikara iz 13. veka Čimabuea (1272-1302), nadjena u kuhinji starije Francuskinje koja je smatrala ikonom male vrednosti, prodata je danas na aukciji u Francuskoj za 24 miliona evra.

Beta/(AP Photo/Michel Euler)

Remek delo koje se pripisuje Čimabueu otkriveno je ranije ove godine, a prodato je anonimnom kupcu na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Akteon u Sanlisu severno od Pariza.

Stručnjak aukcijske kuće Dominik le Koan rekao je da današnja prodaja predstavlja svetski rekord za delo iz perioda pre 1500. godine.

To je jedinstvena, sjajna i monumentalna slika. Čimabue je otac renesanse. Ali ova prodaja je iznad svih naših snova – rekao je Le Koan za Asošiejted pres.

Aukcionar je zapazio sliku u junu dok je razgledao kuću vlasnice u Kompjenju na severu Francuske i predložio joj da je donese ekspertima na procenu. Slika je visila na zidu izmedju kuhinje i trpezarije.

Žena će sada primiti “glavnicu” novca od prodaje, rekli su u aukcijskoj kući u kojoj su očekivali da će slika biti prodata po ceni izmedju četiri i šest miliona evra.

Le Koan je rekao da su stručnjaci omanuli, jer je neko delo Čimabuea prvi put ponudjeno na prodaju.

– Nikada nijedna slika Čimabuea nije bila ponudjena na prodaju tako da nije bilo prethodnih pokazatelja koliku bi cenu mogla da dostigne – objasnio je on.

Za delo “Ismevanje Hrista”, dimenzija 24 sa 20 centimetara, eksperti kažu da je najverovatnije deo većeg diptiha koji je Čimabue naslikao oko 1280. godine, dok su druga dva panela izložena u Frikovoj kolekciji u Njujorku i Nacionalnoj galeriji u Londonu. Otkriće slike ustalasalo je svet umetnosti.

Čimabue, za koga se veruje da je bio učitelj Djota, smatra se začetnikom italijanske renesanse. On je iskoračio van vizantijskog stila popularnog u Srednjem veku i počeo da ubacuje elemente pokreta i perspektive koji su postali tipični za zapadno slikarstvo.