FRANKOVI POTOMCI DA VRATE BLAGO! Pokloni neprocenljive vrednosti koje je DIKTATOR dobijao u fokusu javnosti

Francisko Franko
Wikipedia

Statue Avrama i Isaka sa Portala slave na Katedrali svetog Jakova u Santjago de Komposteli u Galiciji, koje su pre 57 godina završile u rukama diktatora Fransiska Franka, još uvek su u posedu njegove porodice, piše madridski dnevnik El Pais.

 

Diktator pre 57 godina dobio na poklon ukrase sa katedrale u Santjagu de

Statue potiču iz 12. veka i delo su majstora Matea i njegovih učenika, a Franku su ih 1959. godine poklonile lokalne vlasti pošto je izrazio divljenje prema njima.

Današnje gradske vlasti, međutim, tvrde da ne postoje pisani dokazi o toj donaciji i daju Frankovim potomcima 15 dana da kipove vrate ili će se suočiti sa pravnim posledicama. Ovo je prvi put da Frankovima preti tužba ako ne vrate umetnička dela. Statue su do sada izlagane u muzejima kao deo privatne kolekcije.

Frankova porodica trenutno je u centru pažnje zbog kontroverzne odluke da diktatorovu kuću Paso de Meiras u Sadi zatvori za javnost, pa su vlasti Santjaga rešene da povrate artefakte koji ukrašavaju njegove domove.

Glava porodice Franko, generalova 91-godišnja ćerka Karmen Franko Polo, upravljanje imanjem Paso je prepustila Fondaciji Franko koja je najavila da će iskoristiti priliku da “pokaže veličinu” čoveka koji je vladao Španijom 40 godina. Od tada sve stranke u Galiciji zahtevaju da Paso postane javno dobro tako što će biti oduzeto ili donirano. Vlasti smatraju da porodica Franko sada ima priliku da se pomiri sa nacijom.

 

Galicijski nacionalistički blok se čak obratio Ujedinjenim nacijama i traži da se naredi oduzimanje otetog blaga, kao i da se Fondacija Franko proglasi nezakonitom.

Gradske vlasti Santjaga de Kompostele su 1938. Franku poklonile još jedan vredan komad nacionalnog nasleđa: kameni krst koji je njegovoj ženi zapao za oko tokom posete Galiciji. Ovaj artefakt danas krasi vrt u Paso de Meiras.