GAJI SIMPATIJE PREMA BEOGRADU: Gadafijev sin traži AZIL u Srbiji?

Gadafijev sin
Wikipedia.org

Saif al Islam, sin Muamera Gadafija, koji je osuđen na smrt zbog navodnih ratnih zločina, pa pošteđen, planira da zatraži azil u Srbiji, piše danas beogradska štampa

 

Gadafijev sin odmah pošto je oslobođen optužbi za ratne zločine preko posrednika se raspitivao o mogućnosti da mu srpska vlast pruži zaštitu, navodi “Informer“ pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

Prema njihovim rečima, Saif je svestan da su mu šanse da dobije srpski azil male, pa istovremeno traži pomoć i nekih arapskih zemalja, ali u Rusije.

– Saif je preko posrednika kontaktirao sa vlastima u Beogradu i raspitivao se o mogućnosti da u Srbiji dobije azil. Ništa konkretno nije dogovoreno, niti je stigao zvaničan zahtev… ipak i da zvanično zatraži azil teško da bi mu Srbija izašla u susret, pošto je on ’pokretna meta’ i sa sobom nosi preveliki bezbednosni rizik – navodi izvor.

Saif se za Srbiju zainteresovao, kako piše “Informer“, zbog odličnih odnosa njegovog pokojnog oca Muamera el Gadafija, svrgnutog, pa ubijenog libijskog vođe, ali i zbog ličnih simpatija prema Beogradu.

Saif al Islam Gadafi pušten je iz zatvora u aprilu iako je osuđen na smrt i uprkos poternici koju je za njim raspisao Međunarodni krivični sud.loading...