GDE ĆE IM DUŠA? Izvršitelji izbacuju policajca i njegovu BOLESNU ženu iz PODRUMA u kojem žive (FOTO)

Policajca u penziji Željka Boroja, njegovu suprugu Milenu, koja ima rak, kao i ćerku, inače samohranu majku šestogodišnjeg deteta, nadležni organi već nekoliko puta su pokušali da izbace iz jedinog doma koji imaju, inače podruma zgrade u ulici Koste Glavinića u Beogradu.

Zgrada
Pixabay.com

Pravni zastupnik porodice, Miloš Carević, za Nova.rs kaže da se iseljenje sprovodi, iako u međuvremenu nije povučena odluka o dodeli stana pomenutoj porodici.

Boroje, policajac koji je svoj posao radio časno 44 godine, od čega je pet proveo na Kosovu i Metohiji, kao i članovima njegove porodice, život je već duže vreme pakao, zbog situacija koje prolaze sa izvršiteljima.

U svega 30 kvadrata koje imaju, potpuno nehumanih za život, dosad su uložili oko 10.000 evra, iako su znali da postoji šansa da se već sutra nađu na ulici. Policajcu u penziji stan je dodeljen do zvanične dodele, do koje godinama unazad nije došlo. Porodica je zahtevala i da otkupi pomenuti stan, međutim, iako je pomenuti postupak u toku – izvršitelji im svako malo kucaju na vrata.

Boroje Željko je kao radnik Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, a odlukom tadašnjeg predsednika Savezne stambene komisije, ministra Jugoslava Kostića, dobio na privremeno korišćenje ovaj stambeni prostor, do konačne odluke o dodeli tog stana. Ova odluka predsednika Stambene komisije nikada nije izmenjena, ona je i dalje valjana, a pitanje zvanične dodele se nije rešilo, došlo je do menjanja državne zajednice i do drugih komplikacija. U međuvremenu stanovi nisu bili raspoređivani, nisu se donosili zakoni o imovini, propisi o imovini, te su ti stanovi i te odredbe stavljene van snage“ , kaže za naš portal advokatski pripravnik Miloš Carević, iz advokatske kancelarije Biljane Kajganić, koja  se već neko vreme bori za pravdu za penzionisanog policajca.

Ipak, i pored mukotrpne borbe, godinama ne dolazi do zvanične raspodele stanova za policajce, a zašto – to niko ne zna.

Do današnjeg dana nije došlo ni do jedne zvanične raspodele stanova. Borojev slučaj kao i mnogih policajaca godinama niko ne može da reši. U međuvremenu je na naš zahtev formirana radna grupa radi rešenja tih pitanja. Na tom spisku za rešenje stambenog pitanja kao najugroženiji bila je porodica Željka Boroja. Tražili smo od suda da se donese odluka kojom će se sud zaključiti ugovor o zakupu stana na neodređeno vreme. Iako je taj postupak u toku, u ovom trenutku se izvodi iseljenje porodice koja nema drugi dom“, kaže Carević za Nova.rs i dodaje da treba napomenuti i da odluka o dodeli stanova od avgusta 1999. godine nije povučena.

Carević za portal Nova.rs ističe da porodicu Boroje iseljavaju na osnovu rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu od 21.04.2014.g. a izvršenje sprovodi javni izvršitelj Ljiljana Živković.

Tražili smo i da im isplate sva ulaganja, ali proces je i dalje u toku. U katastru je uknjiženo kao vlasništvo Republike Srbije, odnosno Državnog sekreterijata za unutrašnje poslove Beograda. Do sada smo svima pisali i to već duže godina, međutim, do sada nije bilo reakcija. Sasvim je legitimno da im daju na otkup jer postoji zakonski uslov da se njihovo pitanje reši. a sve u skladu sa članom 61. Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini“, kaže Carević.

On ističe i da je dosad čak tri puta sprečeno iseljenje pomenute porodice, koja će, ukoliko se ono realizuje, ostati bez jedinog krova nad glavom – podruma u ulici Koste Glavinića.

Napomenuo bi i da ovaj problem traje već 17 godina i da jedino što porodica želi je da otkupi stan i da se od otkupa otpišu sva ulaganja što su imali. Nadamo se da ce Ministarstvo unutrašnjih poslova imati razumevanja za ovu porodicu i naći najpraktičnije i najlakše rešenje za ova problem“, kaže naš sagovornik.

Suprugu doživela moždani udar nakon iseljenja

Advokatski pripravnik Carević za Nova.rs ističe i da je supruga penzionisanog policajca, Milena, nakon trećeg pokušaja iseljenja doživela moždani udar.

„Tih 30 kvadrata, potpuno nehumanih za život u kojih su sada zbog Mileninog stanja morali da ulože 10.000e iako su znali da postoji šansa da se vec sutra nađu na ulici, jedino je što imaju. Milena je prilikom trećeg iseljenja doživela moždani udar. Ljudski život nema cenu, on je neprikosnoven. Takođe, pravo na dom je jedno od osnovnih prava na kojima se danas zasniva zakonodavstvo EU, ali ne zaboravimo da naše busanje u zakonodavstvo EU nema značaja dok se zasniva samo na verbalnom, poenta i cilj je to dokazati i u praksi“, kaže Carević.

Milena Boroje, koja je u teškom zdravstvenom stanju, u razgovoru za Nova.rs ističe da se plaši šta će se desiti kada im ponovo izvršitelji zakucaju na vrata.

Nisam dobro, ali bolje u odnosu na stanje kada sam izašla iz bolnice. Ne mogu sama ništa da radim, sve radim uz pomoć supruga, koji je uvek uz mene. Makar mogu da hodam.. Javni izvršioci su preuzeli slučaj, naplaćuju nam sudske troškove, postoji mogućnost da čim to urade dođu i pokušaju da nas isele“, kaže ova žena.

Fotografije možete pogledati ovde.