GDE JE TU PRAVDA? Uhapšen penzioner koji je u samoodbrani pucao u PROVALNIKA

Policija je uhapsila M. C. (1935) iz Lebana zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju. Prema nezvaničnim informacijama, on je pucao u provalnika. Ministar unutrašnjhih poslova rekao da će predložiti da se povede rasprava o promeni definicije nužne odbrane.

hapšenje
Pixabay.com

Sumnja se da je M. C. noćas, ispalio hitac iz pištolja u pravcu tridesetčetvorogodišnjeg muškarca i naneo mu teške telesne povrede opasne po život, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Povređeni muškarac prevezen je u Opštu bolnicu u Leskovcu, a osumnjičeni je držao pištolj u legalnom posedu.

Po nalogu Višeg javnog tužioca u Leskovcu osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužiocu.

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o penzioneru koji je pucao u komšiju koji je pokušao da ga opljačka.

Vulin predlaže raspravu o definiciji “nužne odbrane” 

Povodom slučaja oglasio se ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru. Ako je pucanje u provalnika i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca šta bi svako od nas kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu trebalo da uradi“, rekao je Vulin, a saopšteno je iz MUP-a.

Vulin dodaje: “Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću i pokušava da nas opljačka? Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi“.

Vulin je rekao da će predložiti ministarki pravde da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane.

“Zakoni moraju da se prilagođavaju životu, i kada se pišu i donose moraju da poštuju princip pravičnosti. Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to jednostavno nije pravedno“, poručio je ministar Vulin.