Do pre samo nekoliko meseci, članovi ove ekstremističke organizacije sejali su strah po svetu svojom brutalnošću i jezivim smaknućima. Izgleda da su se vremena promenila.

Iračka vojska oslobodila je Mosul, drugi najveći irački grad, proteravši većinu ISIL-ovaca. Međutim, kako donosi Daily Mail, pojedini džihadisti su pokušavali pobeći koristeći očajničke metode. Prema informacijama iz iračke vojske, džihadisti su odlučili da se maskiraju u žene. Neki su se u svojoj nameri ozbiljno potrudili, a neki nisu čak ni brade obrijali.

Irački izvori su objavili fotografije anonimnog zarobljenika koji je nabacio brdo šminke na lice, a iz nekog razloga je dodao čak i tačke kako bi stvorio utisak madeža. Odali su ga brkovi i veoma bujne obrve.

Druge fotografije prikazuju muškarce sa grudnjacima kako pokušavaju pobeći iračkoj vojsci.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u oktobru 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na severu zemlje, najvećem koji je kontrolisala Islamska država u Iraku i u kojem je pre tri godine utemeljila svoj kalifat nad delovima Iraka i Sirije. Pad Mosula označio je i zvanični kraj polovine kalifata.loading...