GENERALNI SEKRETAR NATO-a ZABRINUT: “Ovo je NAJOZBILJNIJA ESKALACIJA sukoba od početka rata”

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik agencije TAS.

Pixabay.com

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ukrajinska vojska postigla “značajne rezultate” na istoku zemlje i pomenuo je Liman koji je pod kontrolom ruske vojske, ali bez davanja više detalja.

Zelenski je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije tražio ubrzani prijem Ukrajine u NATO.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis napomenuo je da tri baltičke zemlje podržavaju što pre ulazak Ukrajine u NATO.

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je proslava nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji. Predsednik Rusije je rekao da je narod doneo odluku na referendumu i da “postoje četiri regiona koja su novi ruski regioni”.

Evropski lideri osudili su pripajanje četiri oblasti u Ukrajini Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je aneksija ukrajinskih oblasti nelegalna, a Evropski savet je u zajedničkom saopštenju odbacio i osudio potez Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden je naveo da će SAD “okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost”. Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg upozorava da je reč o najozbiljnijoj eskalaciji sukoba od početka rata.

Portparol Gaspromnjefta Sergej Koprijanov rekao je na hitnoj sednici SB UN-a povodom oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2 i izlivanju gasa u Baltičko more da je iscurelo 800 miliona kubnih metara gasa. To je, prema Koprijanovim rečima, ekvivalentno tromesečnom snabdevanju Danske.

Ruska patrola je privela generalnog direktora nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov, saopštila je ukrajinska agencija Energoatom. Murašov je, navodi se u saopštenju, uhapšen juče tokom popodneva dok je išao ka nuklearnoj elektrani u gradu Energodaru.

“Izveden je iz auta, vezane su mu oči i odvezen je u nepoznatom pravcu”, navedeno je u saopštenju Energoatoma.