Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije kritikovalo je danas "detinjasto" ponašanje ruskih šaljivdžija koji su telefonirali šefu britanske diplomatije Borisu Džonsonu, predstavljajući se kao jermenski premijer.

 

Džonsona su pozvali Aleksej Stoljarov i Vladimir Kuznjecov, poznati kao Leksus i Vovan, navodi Gardijan, i dodaje da se jedan od njih pretvarao da je novi premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Prema navodima Gardijana, Džonson je s njima razgovarao 18 minuta o više tema, uključujući trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Solsberiju.

Šaljivdžije su objavile audio zapis razgovora za koji tvrde da se odigrao prošle nedelje, a Džonson se žalio zbog loših odnosa Velike Britanije i Rusije, navodeći da deluje da Moskva nije u stanju da se odupre “malignim aktivnostima” raznih vrsta.

Britanski Forin ofis je saopštio da je Džonson shvatio da je u pitanju šala i prekinuo razgovor.

– Upotreba hemijskog oružja u Solsberiju i Siriji i nedavni dogadjaji u Jermeniji su ozbiljne stvari. Te detinjaste akcije pokazuju nedostatak ozbiljnosti pozivaoca i onih koji stoje iza njega – naveo je Forin ofis.

Stoljarov i Kuznjecov koji su na isti način nalazili poznate žrtve širom sveta, negiraju veze s ruskim bezbednosnim službama. Predstavljajući se kao ruski predsednik Vladimir Putin, oni su 2015. godine pozvali britanskog pevača Eltona Džona koji je kritikovao odnos Rusije prema pravima homoseksualaca.loading...