GENIJE NAD GENIJIMA: Rešio je NAJTEŽI matematički problem, odbio ogromne količine novca i nestao bez traga

grigorij Perelman
Wikipedia.org

Za skoro 100 godina, Poenkareova hipoteza ostala je nerešiv problem matematike – najveći umovi na Zemlji saplitali su se o nju.

 

Poenkareova hipoteza je problem koji obuhvata geometriju multidimenzionalnog prostora i pomogla je da se objasni oblik našeg univerzuma.

Zato, kada je Grigorij Perelman, ruski matematički genije, rešio 2002. godine, ljudi su bili šokirani. Ali nije samo činjenica da je konačno rešio jednačinu koja je ostavila ljude tako zbunjenim.

Nakon rešavanja Poenkareove hipoteze, Perelman je pobegao od priznanja i bogatstva koje je došlo sa rešavanjem. Bez obzira na njegovu želju da živi povučenim načinom života, matematičari su mu dodelili nagradu 2006. godine i to najveću u oblasti matematike „Fildsovu medalju„. Naravno, on je nagradu odbio – jedina osoba koja je tako nešto uradila još od nastanka nagrade 1924. godine. On je takođe odbio da predaje na Berkliju i Prinstonu.

ZAMALO UMRLA NA VENČANJU: Mislila je da oseća ‘leptiriće’ u stomaku, istina je bila MNOGO STRAŠNIJA

Bilo je to u vreme kada je Grigorij potpuno odustao od matematike i vratio se da živi kod majke, živeći od njene penzije. Iako je uspeo da ostane van centra pažnje nekoliko godina, svet nikada nije zaboravio čoveka koji je rešio nerešiv problem iz matematike.

Četiri godine kasnije, on je uradio nešto još bizarnije. 2010. godine, „Klej matematički Univerzitet“ ponudio je Perelmanu prvu milenijumsku Klej nagradu u vrednosti od milion dolara.

Možete li da pogodite šta je on onda uradio? Opet, on je odbio novac, rekavši:
„Ja znam kako se kontroliše Univerzum. Zašto bih trčao da uzmem neki milion dolara, recite mi?“

Pre 30 godina izgubio je pamćenje i otišao od kuće, a onda se ODJEDNOM SETIO SVOG IMENA

Neki veruju da je poludeo tokom procesa rešavanja, dok drugi misle da je razlog zašto se iznenada povukao iz matematike ima veze sa njegovom frustracijom prema akademskoj zajednici.

Njegova poslednja poznata lokacija je negde u Švedskoj, gde se, navodno, preselio sa svojom majkom i polusestrom 2014. godine.