GLASANJE U UN: Posle prvog kruga Vuk Jeremić treći na listi

Vuk Jeremić
Wikipedia.org

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš vodi posle prvog, tajnog glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN.

 

Na drugom mestu je bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, javila je agencija Asošiejted pres pozivajući se na diplomatske izvore.

Dvoje diplomata, koji su zatražili od agencije AP da ne budu imenovani, rekli su da je na trećem mestu troje kandidata – Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srđan Kerim (Makedonija).

Bivša novozelandska premijerka Helen Klark je na četvrtom mestu, a na petom kandidatkinja Argentine Susana Malkora, rekle su diplomate.

Na glasanju je svaki član Saveta bezbednosti mogao da se izjasni o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponuđene opcije – “ohrabruje”, “ne ohrabruje” i “nema mišljenje”.

Među 12 kandidata, bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić dobila je najviše glasova da “ne ohrabruje”.

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, osvojio je 9 pozitivnih glasova od 15 država članica SB.

U Savetu bezbednosti UN danas je iza zatvorenih vrata održan prvi krug tajnog glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN.

Ishod glasanja se ne saopštava javnosti – jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku.

Ambasadori su se u prvom krugu opredeljivali između 12 kandidata među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Ki-muna preuzeti u januaru naredne godine.

Jeremić: Izuzetno sam zadovoljan 

Kandidat Srbije za novog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog kruga tajnog glasanja o kandidatima i da sa umerenim optimizmom očekuje drugi krug izjašnjavanja.

“Imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedelje. Naša kandidatura je zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom. Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom, i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom”, rekao je Jeremić u izjavi dostavljenoj medijima.

Jeremić je dodao da ishod glasanja u prvom krugu neće biti saopštavan javnosti i da su o sopstvenom učinku obavešteni jedino kandidati i njihove države.

“Od kandidata se očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima”, rekao je Jeremić, povodom završetka prvog kruga tajnog izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN koje je obavljeno danas.loading...