GLEDAOCI SU MU BEZUSLOVNO VEROVALI: Preminuo TV voditelj Kamenko Katić!

Kamenko Katić
print screen/youtube.com/RTS TV lica

Jedan od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima Kamenko Katić preminuo je u Novom Sadu u 83. godini.

 

Kamenko Katić je decenijama bio prvorazredna medijska ličnost kome su gledaoci bezuslovno verovali i voleli ga.

Sa posebnim šarmom, lakoćom i prirodnim ponašanjem pred kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku u TV Dnevniku, postavio standarde o kojima se i danas priča.

Zahvaljujući njemu vremenska prognoza je dobila kultno mesto na televiziji. 

Kamenko Katić je rođen 1935. u selu Đurđevu kod Novog Sada. Bez roditelja je ostao kao šestogodišnjak.

Pohađao je Realnu gimnaziju u Novom Sadu, ali je završio veterinarsku školu u Šapcu i zatim radio kao veterinar.

Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao na Filozofskom fakultetu, na grupi za etnologiju.

Za vreme studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi spiker tek osnovane sarajevske televizije.

Prvog januara 1962. prelazi u Televiziju Beograd.

Sedamnaest godina pripremao je vremensku prognozu, a onda prelazi u Dokumentarni program gde je kao autor, voditelj i urednik uradio više od 300 reportaža.

Neke od njegovih emisija su Uzgred budi rečeno, Život je život, Salašari, Mečkari, Partizanka Slavica, Svetlani u znak priznanja, Planinski mesec nad našim sokakom.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih i četiri nagrade za životno delo (UNS, Savez novinara Jugoslavije, RTS, INTERFER), tri “Zlatna pastira” za scenario i režiju etnofilma u Kučevu.

Gledaoci su ga od milošte zvali “naš Kamenko”. 

Sahrana će se obaviti u Đurđevu, a datum će se saznati najranije u ponedeljak, 2. aprila.