GLOBALNA VANREDNA SITUACIJA: Prvi smrtni slučaj korona virusa VAN KINE

Broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na 360, što je više nego za vreme epidemije Sarsa početkom dvehiljaditih godina, pošto su vlasti u provinciji Hubej objavile danas 56 novih smrtnih slučajeva.

Beta

U svom dnevnom izveštaju zdravstvena komisija Hubeja, provincije u centru Kine gde je žarište nove epidemije, saopštila je i da je zabeleženo 2.103 novih slučajeva obolelih.

Time je, prema zvaničnim podacima, ukupan broj obolelih u celoj Kini sada 16.480.

Epidemiju je Svetska zdravstvena organizacija prošle nedelje proglasila globalnom vanrednom situacijom, sa prijavljenim slučajevima u više od 20 zemalja. 

Juče je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa van Kine, na Filipinima, u Manili je umro 44-ogodišnji Kinez, poreklom iz Vuhana, glavnog grada Hubeja, gde je i počela epidemija.

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G7 juče je saopštila da će udružiti snage u borbi protiv ove epidemije, saopštilo je nemačko Ministarstvo zdravlja.

– Dogovorili smo se da mora da postoji konferencijska telefonska veza ministara zdravlja članica G7 kako bismo imali jedinstven odgovor – rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan posle telefonskog razgovora s američkim kolegom.

Novi oblik koronavirusa pojavio se krajem decembra prošle godine na pijaci u Vuhanu, gde se prodaju divlje životinje. Epidemija se zatim proširila van Hubeja posebno sa povećanim putovanjima tokom raspusta povodom kineske Nove godine.loading...